Hoppa till sidans innehåll

Sportsliga framgångar och härliga möjligheter för framtiden

21 AUG 2017 14:58
Jag vill gärna passa på att skriva några rader om den fantastiska verksamheten i Fyrisfjädern.
 • Skapad: 21 AUG 2017 14:58

Jag vill gärna passa på att skriva några rader om den fantastiska verksamheten i Fyrisfjädern.

Klubben har sedan den grundades 1962 genomgått många olika spännande händelser. Vi tackar den framsynte Ulf Timan, entusiasterna Biör Flygt, Torsten Bergmark, Lars Bäckström, Olle Arefalk, Olle Ehn och Roland Englund för att det planerades och uppfördes en egen badmintonhall 17 december 1973. Idag går den under namnet Upplands Boservice Arena Fyrisfjädern

Utan denna mycket kloka investering kanske inte Fyrisfjädern hade varit den samma som idag. Tack alla ni som bidragit genom åren!

Historien om Fyrisfjädern läs mer här.

Sedan ett par år tillbaka har jag fått möjligheten att engagera mig i denna fantastiska verksamhet. Det är en otrolig förmån och jag kan bara berömma av alla krafter ungomstränare, resursteamet, Seniorgruppen, spelande föräldrar, ungdomar och seniorer, motionärer, korpare, anställd personal och sponsorer för att det ni tillsammans skapar. En engagerande och varm förening med mycket fina sportsliga framgångar. Tack alla för det ni gör.

Vi summerar idag framgångar i olika sportsliga sammanhang – vi har egna klubbspelare som gör jättefina sportsliga framgångar nationellt men också internationellt.

Vi har deltagare i de flesta ungdomslandslag & seniorlandslaget.

Vi har en breddupptagning av unga som vill träna och ha kul.

Antalet medlemmar uppgår idag till strax under 4,000st!

Idag är vi ca 550 aktiva ungdomar i badmintonskola. Ca 150 är aktiva tävlande ungdomar, divisionslag i ettan och tvåan, vintagetävlande och en ypperligt stark A-lagstrupp. Vi siktar självfallet mot att återta lag SM Guldet 2016.

Ny styrelse 2016

Vi har under det senaste året fått en ny engagerad styrelse som jobbar för att ytterligare stärka verksamheten. Styrelsen är professionellt sammansatt med blandade kompetenser för det klubben behöver. Styrelsen 2016 läs mer här.

Vi är ambitiösa i föreningen och har valt att utveckla oss. Styrelsen är uppdelade i flertalet arbetsgrupper och jobbar framför allt med att titta ett par år framåt i tiden inom följande områden där även externa resurser ingår:

 • Affärsutveckling Hall och medlemmar
 • Ekonomisk verksamhetsutveckling
 • Idrottslig utveckling
 • Ungdomsutveckling
 • Parabadmintoncenter Uppsala
 • Bidragsutveckling
 • Utvecklingsplaner Fyrisfjädern
  • Nybyggnation Servicecenter och långtidsboende
  • Utveckling området Fyrishov/Fyrisfjädern

Nya möjligheter

Flera aktiviteter är på gång inom klubben och jag summerar det viktigaste.

Hallen

 • Ny belysning 2016. Det står nu klart att ansökan om byggstart av ny modern LED lämnas in för 2016 till Upplands Idrottsförbund (UI). Den belysning vi idag har är uttjänt och måste bytas – dessa kvicksilverlampor är dags att begrava. En stor investering för klubben där vi hoppas få bra stöd av både kommunen och UI. Planerad byggstart under våren för att till sommaren vara klart.
 • Ombyggnation Shop & Café januari 2016 – utökar butiksyta och ny belysning, uppdaterad Café-del och ommålning
 • Vi övergår mer och mer till bokning via MyCourt.se och utökar vårt erbjudande
  • Vuxenkurser
  • Träningsmoment med PT
  • Anmälan till tävlingar via MyCourt införs under 2016
  • Uppdaterade nödutgångar – vi kommer inom kort att uppdatera alla nödutgångar med nya ramper i hallen
  • Förbättrad entré är starkt efterfrågad men det är ett stort ingrepp och vi har beslutat att skjuta på det till en större renovering i framtiden.

Integrationsprojekt

Vi tror på att sport och föreningsaktviteter ökar integrationen och vi startar nu upp flera olika integrationsprojekt både i Upplands Boservice Arena Fyrisfjädern och i Gottsunda.

De syftar till att alla nyanlända och utsatta ska få en möjlighet att spela badminton, möta andra svenska barn och familjer och samtidigt få möjligheten att lära sig läsa och skriva svenska i Fyrisfjäderns regi. Sport & SFI ska kunna kombineras. Vår värdegrund HARTONO kommer att genomsyra dessa projekt.

Redan idag har vi öppnat hallen för att flyktingar. Nu utökar vi detta och ni kommer själva att kunna påverka utvecklingen genom att ställa upp och möta dessa barn och familjer i hallen framöver. Vi behöver er hjälp – att mötas, prata sport, om skola om Sverige ja bara umgås över lite saft o bullar eller spela ihop. Vem vet nästa stjärna kanske startar sin karriär genom något av dessa engagemang?

Sponsorer

Tack alla sponsorer och samarbetspartners som gör det möjligt för oss att göra det vi gör - CSR 24/7/365. Vi jobbar med er för att vi tycker ni är bra och engagerade och vi uppmanar alla våra medlemmar att lojalt stödja våra sponsorer så gott ni kan.

Vi ser verkligen fram till att inför 2016 utveckla våra samarbeten och öppna dörren för nya spännande projekt som vi behöver stöd i. Parabadminton är en gren som kostar pengar och engagemang och vi ser fram till ett fint samarbete även nästa år.

Här listar vi våra sponsorer

Aktiviteter – några high lights

 • Badminton of Hope 2016 – oktober 2016
 • Motionstävlingar
  • Uppsala Stadsmission motionstävling – välgörenhet februari 2016
  • Widerlöv Open – mars 2016
  • Ny motionstävling – september 2016
  • Svenska Badmintonligan SBL 2015 – vi jobbar på att vinna lag SM 2016
  • Svenska Badmintonligan SBL 2016 -  vi lobbar för en ny serie med nya lag för mer spännande liga.
  • Badmintonvecka – Uppsalas skolor – utbilda flera skolbarn och gymnastiklärare
  • Badminton Camp 2016 – succén fortsätter på sommarlovet
  • mfl

Parabadmintoncenter

Arbetet med att etablera ett Parabadmintoncenter i Uppsala i Fyrisfjäderns regi har påbörjats. Vi kommer att fortsätta att jobba hårt för att ALLA ska kunna spela badminton och ha kul oavsett förutsättningar.

Vi kommer att jobba med att fånga upp breddträning/ motionsspel och säkerställa att det också finns en möjlighet att utvecklas mot en elitidrottskarriär.

Riksidrottsgymnasium (RIG) Uppsala 2016 – dröm eller verklighet?

Vi har i dagarna tillsammans med Uppsala Kommun lämnat in en ansökan om att få bedriva sk RIG. Vi hoppas och tror att vi får förtroendet att utöka vår elitsatsning i Fyrisfjädern genom att utöka vår verksamhet även med RIG verksamhet. Den NIU utbildning som idag bedrivs kommer även att fortsätta oavsett och ett RIG skulle ge oss ännu bättre möjlighet att skapa förutsättningar för att utbilda nästa generations elitspelare. Vi har duktiga tränare som är väl lämpade att växla upp till ett RIG. Nu inväntar vi svar i början av 2016 om vi kvalificerar oss.

 

Eurocenter

Svenska badmintonförbundets elitsatsning fortsätter. Förbundskapten Jonas Herrgårdh leder sitt team vidare och tillsammans med Fyrisfjädern och Uppsala Kommun siktar vi på att kunna förlänga denna verksamhet i Uppsala ytterligare 4 år efter det att första 4 årsperioden löper ut 2017. Vi satsar på att skapa ännu bättre förutsättningar att bedriva elitidrottsträning av yppersta klass. Anders Kristiansen kommer vi förhoppningsvis fortsatt kunna ha som kompletterande tränare till klubben även 2016.

Jag vill gärna önska dig och din familj en riktigt God jul och ett Gott Nytt År 2016 och kanske vi ses i hallen även nästa år!

Erik Jonzon

Styrelseordförande

Skribent: Erik Jonzon
Epost: This is a mailto link

 

018 - 23 23 33

 


   

 

@fyrisfjadern

@fyrisfjadern


 


Huvudsponsor

 

Arena Sponsor

Upplands Boservice


 Övriga partners


Idrottens Bingo


 

Postadress:
Fyrisfjädern BMK Uppsala - Badminton
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Besöksadress:
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: +4618232333
E-post: This is a mailto link