Hoppa till sidans innehåll

Vilken utveckling sker i klubben i dessa tider?

17 JUN 2020 14:08
En statusrapport i dessa märkliga tider från en klubb som mår okej under omständigheterna. Vi planerar för en ny händelserik men något kanske annorlunda kommande säsong.
  • Skapad: 17 JUN 2020 14:08

En statusrapport i dessa märkliga tider från en klubb som mår okej under omständigheterna

Vi har precis skickat ut en undersökning till våra elever och föräldrar i vår badmintonskola och tävlingsgrupper. Det är ett sätt för oss som förening att få en återkoppling på hur verksamheten fungerar. Vi har en relativt hög svarsfrekvens om ca 10% av alla som fått frågan. För oss är det ett bra svarsresultat. Svaren är uppdelade i olika kategorier men målet är att få högre förståelse om vår möjlighet att bedriva en av Sveriges större badmintonverksamhet.

När undersökningen är stängd och analyserad kommer vi att återge en sammanställning som är relevant att delge.

Dock står det klart att en klar majoritet trivs väldigt bra i vår verksamhet, det finns lite o slipa på men barnen är ärliga i sina svar och föräldrar har en del bra frågeställningar kring badminton i sig. Vi återkommer.

 

Klubbens påverkan av Corona

Sedan tidigt i våras skapade Styrelsen och ledningen en tydlig handlingsplan med åtgärder i linje med vad är det värsta som kan hända – total nedstängning till att kunna bedriva verksamheten i olika omfattning.

Ni har kanske uppmärksammat media som gärna söker rubriker om att vi beviljats amorteringsfrihet av lån som kommunen är borgenär för. Lånen är små i förhållande till verksamheten och hallens värde – klubben är ideell och privat samt äger sin egen hall.

Att söka amorteringsfrihet var en av de åtgärder som tidigt beslutades av styrelsen.

I övrigt har föreningen tagit del av de stödpaket som regeringen och RF skapat för föreningar och bolag. Och ekonomin i föreningen är stabil vårt verksamhetsår 2019/2020 avslutas 30 juni 2020 med en ekonomi i balans.,

Våra intäkter under våren har minskat som konsekvens av Corona och framför allt kunde vi inte genomföra Lag-SM final i Badmintonligan, Svenska Cupen eller det stora Barnkalaset. Och till följd av detta har vi också permitterat personal men endast 20%. Schemat baseras på förkortad arbetsdag över veckan. Det verkar funka just nu och inga planer finns att utöka detta.

Träningsgrupper och motionsspel har fortsatt under våren om än med anpassning till de riktlinjer RF, kommunen och Folkhälsomyndigheten satt för vår typ av verksamhet. Alla tävlingar har dock ställts in gällande badminton i Sverige och övriga delar i världen.

RF meddelade att alla sommarläger fick klartecken att genomföras och vips fylldes Summer Badmintoncamp på med nyanmälningar samma dag. I skrivande stund genomför vi vår första vecka. I princip fullbokat och det upplever vi som positivt.

 

Better Future with Fyrisfjädern

Ett projekt som startade 2016, med Jens o Paniz som initativtagare, har nu pågått sedan dess och Paniz har redogjort för utvecklingen i en komplett rapport om utvecklingen. Ett härligt projekt där Paniz med hög energi och engagemang har utvecklat träningen i Gottsunda och många nya ungdomar har introducerats till badminton tack vare projektet. Initialt var projektet delfinansierat av projektpengar/bidrag men nu finansierat av medlemsavgifter. Projektet hart utvecklats och samarbete med UTKs integrationsprojekt Amo Obaida har inletts. Ett par ungdomar är idag också verksamma inom vår bästa tävlingsgrupp T5. En mycket lyckad satsning som fortsätter även kommande säsong. Tack Paniz för din energi och engagemang i projektet.

 

Kommande säsong 2020/2021

Hösten blir avgörande i vilken omfattning vi ska bedriva verksamheten. Vi har flera olika områden vi jobbar på, dels badmintonskola, tävlingsgrupper, vuxenkurser och ett antal tävlingar och arrangemang samt uthyrning av banor för motionsspel. Klubben äger sin egen hall vilket är en fördel och vi har löpande intäkter via vår uthyrning.

Vi planerar för att hålla träning som vanligt och anmälan till kommande säsongs badmintonskolor och tävlingsgrupper publiceras inom kort likaså kommande säsong av Vuxenkurser – vi planerar nu att även köra en kurs på söndagar för vuxna.

 

Sponsorer till kubben – som en konsekvens av omvärldens agerande befinner sig många företag i en utmanande situation och vårt arbete med att sluta säsongens kontrakt upplever vi är en prövning för dem och oss. Många företag har svårt att bedöma sin ekonomiska status efter semestrarna och det ger effekten att man väntar med att signera nya avtal. Jag får uppfattningen att detta gäller alla idrottsföreningar i varierad omfattning. För klubben påverkar denna osäkerhet främst vår förmåga att bedriva en seriös elitsatsning och finansiera vårt deltagande i Badmintonligan kommande säsong. Vår kärnverksamhet berörs inte i större omfattning men stödet till tävlingar och resor kommer att påverkas som en effekt av detta.

 

Badmintonligan och A-laget

Just nu pågår slutförhandlingar med spelare till A-laget inför kommande säsong och klubben har tidigt varit transparent med vår status och förhållningssätt gentemot spelarna. Exempelvis kommer klubben fokusera på egna spelare och vara ekonomisk i sitt förhållningssätt till utländska spelare. Dock kvarstår en strategi att vara ledande i Sverige och ett SM guld som vi missade att kriga om denna säsong. Vill vi gärna kunna ta ett SM guld kommande säsong.   

Den 15 augusti är deadline för att anmäla ett lag till Badmintonligan och seriespel – då spikas laget. Vi återkommer.

 

Organisationen

Under våren har vi planerat och diskuterat kommande säsongs organisation. I tränarstaben ingår nu Henri Hurskainen från 1 juli 2020 som ny huvudtränare och Sportchef i Fyrisfjädern. Henri kommer att ha ansvaret för den idrottsliga utvecklingen i klubben samt personalansvar för alla tränare.

Inför kommande säsong kommer Henri att beskriva mer om vilka förändringar som kommer att ske i klubben. Ny positiv energi finns i teamet Henri, Josef och Marcus och övriga tränare.

Dessutom rekryterar vi en ny kvinnlig tränare till klubben och det är Emma Svensson. Emma kommer att inledningsvis att hålla i två grupper med start till hösten.

Under våren har vi också kontrakterat drygt 10 nya ungdomstränare som hjälper till i verksamheten. 

Vi tackade av Jens Eriksson i slutet på maj efter sin långa karriär i klubben. Vi har mycket att tacka Jens för och det var ett känslosamt avslut men en mycket trevlig eftermiddag med avslutande grillning. Har vi tur hänger Jens med i Div 4 kommande säsong.

Den 15 augusti börjar Mia Thorselius som ansvarig för Tävling & Serie på Svenska Badmintonförbundet. Efter. Efter ca 10 år i klubben tar sig alltså Mia an nya utmaningar.

I och med detta beslutade styrelsen att vi ska söka en efterträdare till Mia. Inom kort kommer en platsannons. Då Mia har haft en både bred och djup arbetsuppgift i klubben kommer vi att försöka renodla tjänsten och göra den tydligare.

 Nyrekrytering av kanslist. Från och med 1 juli kommer Ulrika Andersson axla rollen som Kanslist på Fyrisfjädern. Ulrika har jobbat deltid hos oss men nu är det dags att växla upp och ta ett större ansvar. Vi välkomnar Ulrika in i klubben. Ulrika blir troligen den person de flesta av er kommer att ha kontakt med gällande administration, fakturor, medlemskap, träningsavgifter med mera.

 

Hallen

Under en period ställde vi snabbt om resurser till att vårda vår hall. Vi har tack vare volontärer och anställda jobbat igenom en lång lista av underhåll.

Vi har fått nya stolpar, nät, lagade golv, ommålningar, nytt fint kök, ny el här och var med nya lampor.

Vi har en lång lista vi jobbar på.

Innan semestern påbörjar vi en renovering även av kontorsdelen som varit eftersatt i många år.

Till säsongsstart räknar vi även med att vårt gamla konferensrum har förvandlats till klubbrum med ny tv och möjlighet att umgås i ung som gammal.

Nytt konferensrum planeras bli längst ner i kontorslängan och de övriga kontoren renoveras.

En planering om ny entré ligger i pipeline men handlar en del som vanligt om finansiering och bygglov – vi är i processen men inte färdiga ännu. Återkommer om det.

 

Sommarstängt

I sommar kommer hallen att hålla stängt v28-v30

Sommarläger V25,26,33

 

Nu hoppas vi att vi kan återgå till det nya normala till hösten och öppna upp verksamheten igen till fullo och att skolstarten innebär många pigga barn och unga till vår egen verksamhet.

Önskar er alla en riktigt härlig sommar – håll er friska, följa alla anvisningar för att minska smittspridning så ses vi efter sommaren igen.

/Erik Jonzon

Ordförande

Skribent: Erik Jonzon
E-post: Adressen Gömd

 

018 - 23 23 33

 


   

 

@fyrisfjadern

@fyrisfjadern


 

 

 


Arena Sponsor

Upplands Boservice


Övriga partners

Klicka här


Idrottens Bingo


 

Postadress:
Fyrisfjädern BMK Uppsala - Badminton
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Besöksadress:
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: +4618232333
E-post: This is a mailto link