Hoppa till sidans innehåll

Para-badminton


Vad är Para-Badminton?

Para-badminton är en sport som just nu växer så att det knakar runt om i världen, mycket tack vare att sporten från och med år 2020 är en Paralympisk gren.

Det internationella badmintonförbundet har haft ett uttalat mål att till år 2020 jobba hårt med att integrera Para-badminton som sport inom den existerande strukturen som finns för Badminton i världen. Alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett vilka fysiska förutsättningar du tar med dig till badmintonbanan.

Para-badminton spelas, precis som badminton, i kategorierna singel, dubbel och mixed. All tävlan är sedan uppdelad i klasser baserade på varje spelare fysiska förutsättningar. Klasserna är:

-                    Kortväxta - SS 6

-                    Stående - SL 3, SL 4 och SU 5

-                    Rullstol - WH 1 och WH 2

Läs mer om Para-Badminton på Badminton World Federations hemsida här.

Fyrisfjäderns Para-badmintonsatsning

En bra start - är ett ledmotiv som vi jobbar hårt utifrån på Fyrisfjädern. Idrottens glädje och förenande kraft ska kunna delas och upplevas av alla, oavsett hur man är, vem man är och varifrån man kommer.

Vår satsning på Para-badminton bygger på drivkraften att skapa en träningsmiljö dit alla kan komma, oavsett handikapp. Vi utgår från varje individs individuella behov för att alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett förutsättningar.

 

 

Bild från det första nationella parabadmintonlägret som anordnades i juli 2021 av Fyrisfjädern. Ledare f.v. är Paniz Yousefi och Sofia Carlsson.

Projektet har letts av Felix Carlsten som tillsammans med Simon Fagerlund jobbat med utvecklingen av Para-badminton i Uppsala sedan 2013. Idag jobbar vi för att bredda vår verksamhet, och i mars 2020 hölls Sveriges första parabadmintontävling i Täby där flera av våra spelare deltog. Det bedrivs även projekt i syfte att främja och sprida sporten, bl.a. Paniz Yousefis projekt paralell playhär kan ni läsa om hur hennes projekt startade.

Med fler klubbar som engagerar sig inom sporten så hoppas vi på en spridning och ett ökat intresse för denna fantastiska sport! Vi jobbar varje vecka för att varje person som tränar hos oss ska utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och egna drivkraft. Fyrisfjäderns mål är att fler vill komma och prova på världens snabbaste sport och hitta glädjen i att vara en del av parabadmintonens genomslag i Sverige.

Sedan höstterminen 2018 drivs projektet av Sofia Carlsson och med henne Ellen Bosund och Amanda Stålmo som tränare.

Fyrisfjäderns Special Olympians

Vi tillhandahåller även träning för spelare med intellektuell funktionsvariation. Läs mer om våra träningsgrupper i under fliken till vänster.

Vill du börja spela Para-badminton? Kontakta Sofia så kan hon berätta mer om våra träningsmöjligheter, träningstider och vår satsning på Para-badminton. Det går bra att kontakta oss via e-post på: This is a mailto link 

 Sofia Carlsson

Uppdaterad: 25 MAJ 2020 12:15 Skribent: Erik Jonzon
E-post: This is a mailto link

 

018 - 23 23 33

 


   

 

@fyrisfjadern

@fyrisfjadern


 

 

 Partners

Klicka här


Idrottens Bingo


 

Postadress:
Fyrisfjädern BMK Uppsala - Badminton
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Besöksadress:
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: +4618232333
E-post: This is a mailto link