Hoppa till sidans innehåll

Para-badminton


Vad är Para-Badminton?

Para-badminton är en sport som just nu växer så att det knakar runt om i världen, mycket tack vare att sporten från och med år 2020 är en Paralympisk gren.

Det internationella badmintonförbundet har ett uttalat mål att till år 2020 jobba hårt med att integrera Para-badminton som sport inom den existerande strukturen som finns för Badminton i världen. Alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett vilka fysiska förutsättningar du tar med dig till badmintonbanan.

Para-badminton spelas, precis som badminton, i kategorierna singel, dubbel och mixed. All tävlan är sedan uppdelad i klasser baserade på varje spelare fysiska förutsättningar. Klasserna är:

-          Kortväxta - SS 6

-          Stående  - SL 3, SL 4 och SU 5

-          Rullstol - WH 1 och WH 2

Läs mer om Para-Badminton på Badminton World Federations hemsida här.

Fyrisfjäderns Para-badmintonsatsning

En bra start - är ett ledmotiv som vi jobbar hårt utifrån på Fyrisfjädern. Idrottens glädje och förenande kraft ska kunna delas och upplevas av alla, oavsett hur man är, vem man är och varifrån man kommer.

Vår satsning på Para-badminton bygger på drivkraften att skapa en träningsmiljö dit alla kan komma, oavsett handikapp. Vi utgår från varje individs individuella behov för att alla ska kunna ha lika roligt med badminton, oavsett förutsättningar.

simon_pettersson_12arSimon Pettersson - Tränar Para-badminton 2 gånger i veckan hos Fyrisfjädern

Projektet har letts av Felix Carlsten som tillsammans med Simon Fagerlund jobbat med utvecklingen av Para-badminton i Uppsala sedan 2013. I december 2015 gick de båda Badminton Europes första tränarutbildning med inriktning mot Para-badminton i Nederländerna (läs mer om den resan här). Nu är målet att skapa en struktur för Sveriges Para-badmintonsatsning och ta sporten lika långt som den kommit på andra håll i världen. Det viktigaste är att fler upptäcker sporten och att alla som vill får chansen att ha roligt med världens roligaste och snabbaste racketsport! För de som sedan vill, kommer vi erbjuda möjligheter att resa iväg på tävlingar och målet kommer vara att i framtiden ha svenskt deltagande i badminton i de Paralympiska spelen. 

Sedan vårterminen 2016 drivs projektet främst av Simon och Kristin Martinsson. Kristin har varit med som tränare sedan projektets start och har nu tagit över Felix roll som huvudtränare för grupperna tillsammans med Simon.

Fyrisfjäderns Special Olympians

Vi tillhandahåller även träning för spelare med annan funktionsvariation, utvecklingsstörning eller förståndshandikapp. Läs mer om våra träningsgrupper i under fliken till vänster.

Vill du börja spela Para-badminton? Kontakta Sofia så kan hon berätta mer om våra träningsmöjligheter, träningstider och vår satsning på Para-badminton. Det går gra att kontakta oss via e-post på: This is a mailto link 

 

Sofia Carlsson

 
Uppdaterad: 17 SEP 2018 11:56 Skribent: Erik Jonzon
Epost: This is a mailto link

 

018 - 23 23 33

 


   

 

@fyrisfjadern

@fyrisfjadern


 


Huvudsponsor

 

Arena Sponsor

Upplands Boservice


 Övriga partners


Idrottens Bingo


 

Postadress:
Fyrisfjädern BMK Uppsala - Badminton
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Besöksadress:
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: +4618232333
E-post: This is a mailto link