Hoppa till sidans innehåll

Regler


Hur spelar man badminton?

Vilka skor får jag använda i hallen?

Hos oss spelas badminton med skor avsedda för inomhusidrott och helst anpassade för racketsport. Skorna är då anpassade att de inte ger några märken i golvet och är anpassade för att ge korrekt stöd och spänst för spel av badminton.

Joggingskor eller skor med svart sula som inte är anpassad för racketsport inomhus är inte tillåtna att användas i hallen. Dessa ger som oftast märken på vårt fina trägolv och risken att skadas är betydligt högre då de inte är lämpliga för badmintonspel. 

Kommer du till oss med felaktiga skor riskerar du att få du spela utan skor - vår personal hjälper dig gärna med att informera om vilka skor som är lämpliga.

 

Kortfattade regler
För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Man kan även räkna först till 11 poäng har vunnit.

Dock gäller att om det skulle bli 20 lika, så måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30-29. Poäng utdelas efter varje spelad duell. 

Vid 11 poängsräkning gäller först till 11 poäng utan förlängning.

Serve
Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:

  1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.
  2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.
  3. Serven skall genomföras med en rörelse utan stopp.
  4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen och hamna inom respektive serveruta.
  5. Serven slås alltid diagonalt och från höger ruta när servaren har jämna poäng och vänster ruta vid udda poäng.

 

Singelspel
Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servare eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel, som illustreras av bilden nedan.

 

Dubbelspel
I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven.

Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor, och det är servaren som ska stå i "rätt" ruta beroende på parets poäng. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och den bakre kortlinjen, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller.

 

 

Aktuella regler uppdateras löpande på Badminton Swedens hemsida

 

Uppdaterad: 25 JAN 2022 15:27 Skribent: Erik Jonzon
E-post: Adressen Gömd

 

018 - 23 23 33

 


   

 

@fyrisfjadern

@fyrisfjadern


 

 

 Partners

Klicka här


Idrottens Bingo


 

Postadress:
Fyrisfjädern BMK Uppsala - Badminton
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Besöksadress:
Badmintonstigen 1
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: +4618232333
E-post: This is a mailto link