Aktuellt från Fyrisfjädern badmintonklubb Uppsala

Se vad som är på gång hos Fyrisfjädern, ta del av event och klubbnyheter.

Årets sista seriesammandrag

I helgen spelades årets sista seriesammandrag. Med 2 sammandrag kvar till våren har Fyrisfjädern 3 lag som tabellettor!

Div 1

Det blev ett dubbelsammandrag denna gång för div 1 laget som under lördagen fick ta sig till Kista där Skogås och Täby stod som motståndare. 5-3 mot Täby och 4-4 mot Skogås blev lördagens slutresultat. Under söndagen tog sig laget andra sidan Stockholm där Bromma och Bergsåker stod på papperet. 7-1 och 5-3 blev slutresultaten och laget står därför orubbade som serieledare!

Div 2

Även div 2 laget fortsätter toppa tabellen (delat med Sollentuna) och vinner 6-2 mot Borlänge och spelar lika 4-4 mot Södermalm!

Div 3

Ett glatt och redigt div 3 gäng tar hem 2st 4-4 matcher mot först Enånger och sedan Trana trots att vi tyvärr var 1 tjej kort!

Div 4

Även vårt div 4 lag toppar serietabellen (med Södermalm) efter en vinst mot Eken med 5-3 och oavgjort mot Södermalm!

(24/11-23) Missa inte Blue November i Fyrisfjäderns shop!

Hej allihopa!

Från och med i dag och resten av månaden pågår Blue November i Fyrisfjäderns shop. Vi gillar det bättre än Black Friday/Black Week.

Nu har ni chansen att köpa utvalda racketar, skor, väskor, kläder och diverse tillbehör till extraordinärt billiga priser. Men bara under resten av november.

Passa på att göra riktigt bra julklappsfynd i vår shop under Blue November. 
Se några av erbjudanden här: https://fb.watch/ov-V28OCFO/?mibextid=WC7FNe

Våra Blue November-priser går EJ att kombinera med andra rabatter.

Välkommen in och shoppa –


Blue November-hälsningar

Kim Knudsen
Verksamhetschef
Fyrisfjädern Badmintonklubb

(23/11-23) Bingolotter till Uppesittarkvällen, julen 2023

Hej alla medlemmar i Fyrisfjädern! 

Nu närmar sig julen och med denna mysiga högtid även den andra av Fyrisfjäderns försäljningsaktiviteter. Vi kommer nu att sälja bingolotter till Uppesittarkvällen den 23 december – en populär svensk tradition, där miljontals svenskar köper bingolotter och på det sättet stöttar Sveriges föreningsliv. 
Jag hoppas, att Du också tycker om Uppesittarkvällen och spelar bingolotto i familjen – stött Fyrisfjädern och köp dina bingolotter hos oss!

Fyrisfjädern säljer enkellotter till Uppesittarkvällen. En lott kostar 100 kronor och av hundringen går 38 kronor tillbaka till föreningen som ett värdefullt bidrag till vår verksamhet.

Låt oss allihop hjälpas åt – ledning, Badmintonskola, tonårsgrupper, tävlings- och elitspelare, vuxenkursare, studenter och abonnenter. Du beställer och hämtar ut det antalet bingolotter du önskar i Fyrisfjäderns servicecenter. Köp till dig själv och hela familjen, till vänner och bekanta och till kollegor och anställda, som vill stötta Fyrisfjädern.

Precis som med Klubbrabatten kommer vi såklart också ha en tävling i samband med försäljningen av bingolotterna! De 20 personerna, som köper flest bingolotter, kommer vinna fina priser – racketar, omsträngningar, kläder, väskor, privatlektioner, speltider, biljetter till Badmintonligan, etc. Vinnarna utses innan julafton!

Tack för att Du stöttar Fyrisfjädern och köper dina bingolotter till Uppesittarkvällen hos oss!

BMK Aura v Fyrisfjädern 

Efter Fyrisfjäderns suveräna 6-0 överkörning mot Täby i senaste hemmamatchen var det i måndags så dags för seriefinal och toppmatch i Skåne mot Malmölaget BMK Aura. Bägge lagen på samma poäng med Fyrisfjädern som etta och Aura som tvåa. Fyrisfjädern kom till spel med samtliga tre danska toppspelare, som tog sig över Öresundsbron för samling med resten av gänget, inflygandes från Arlanda. Därmed upp till bevis för vårt lag mot en av medfavoriterna till SM-guldet.

2023-11-20

Redan från början och under uppvärmningen kändes atmosfären inte direkt mysig och avslappnad! spänt och taggad. De båda lagen var helt medvetna om betydelsen av denna toppmatch, så spelarna såg båda spända och taggade ut – och även vi ledare för den delen! Samtliga danska spelare känner varandra utantill, flera tränar med varandra och spelar även matcher mot varandra i den danska badmintonligan. Så återigen mycket prestige på spel. 

Intensivt och tufft från början på de två banorna. I herrsingel 1 skulle Fyrisfjäderns Victor Kauffmann upp mot Auras försvarande svenska mästare Felix Burestedt medan Fyrisfjäderns damdubbel Moa och Tilda Sjöö skulle ta sig an danskorna Frederikke Lund och Amalie Kudsk. Bägge matcherna blev långa och hårda. I damdubbeln visade Moa och Tilda dock återigen, att de har tagit ett rejält steg framåt. Även om det blev tajta set och en förlust i andra setet, kontrollerade tjejerna dock matchen och vann med siffrorna 11-8, 8-11, 11-5, 11-6. Det skall dock nämnas, att det stundtals var mycket långa och hårda dueller. En av duellerna pågick i mer än fyra minuter, med över 200 genomförda slag! I herrsingeln blev det desto mer spännande. Felix Burestedt tog första set, Victor svarade med vinst i andra, sedan blev det samma sak i tredje och fjärde seten innan det sista och avgörande femte setet. Tyvärr spelade Felix sig alldeles för enkelt upp i en stor ledning, som blev för svår för Victor att komma i kapp. Siffrorna blev 11-6, 5-11, 11-8, 11-13, 11-6 . Det är tydligt att se, att Victor fortfarande inte känner sig riktigt bekväm med spelformen där seten bara spelas till elva poäng. Men det skulle senare visa sig, att han ändå hade lärt sig en läxa från matchen.  

Sedan var det dags för Herrsingel 2, där Fyrisfjäderns formstarka indones Andy Fadel Muhammad skulle spela mot erfarna dansken Rasmus Messerschmidt. På andra banan skulle herrdubbeln igång.  Fyrisfjäderns Rasmus Espersen i par med Melker Zickerman Bexell skulle möta Auras singelkillar Felix Burestedt och Jacob Nilsson. Herrdubbeln blev kvällens snabbaste och enklaste match. En toppmotiverad Rasmus och en spelsugen Melker hade inga problem att manövrera ut Auradubbeln med siffrorna 11-9, 11-7, 11-9. I Herrsingel 2 började det hela på samma vanliga sätt, som vi har sett det tidigare, när Andi Fadel Muhammad spelar i Badmintonligan. Med övertygande och kontrollerad singelspel vann Andi enkelt de två första seten med siffrorna 11-8, 11-9 och fick även i tredje set en enkel resa fram till ledning med 7-2 och sedan 8-4. Men så plötsligt vände det hela. Danske Messerschmidt fajtade fantastiskt bra och lyckades vinna två snabba dueller och sedan med ett säkert grundspel trötta ut och pressa Andi till enkla misstag. Messerschmidt kom tillbaka och vann tredje setet i förlängning med 13-11. Andi började då att visa osäkerhet, tappade självförtroendet och kom aldrig sedan upp i vanlig nivå. Rasmus Messerschmidt vann de två sista seten med 11-9 och 11-7. En rejäl kalldusch för Fyrisfjädern.

Under tiden hade Fyrisfjäderns Simona Pilgaard också varit ute i en lång och spännande damsingel mot sin landsmaninna Frederikke Lund. Det var tydligt att se, att de två tjejerna känner varandra utantill från alla träningspassen i Danmark. I en ny tajt match över fem hårda set lyckas Aura även här att dra längsta strået. Frederikke tog hem matchen med siffrorna 11-9, 7-11, 11-5, 9-11, 11-8.

Från att ha varit i förarsätet var Fyrisfjädern nu plötsligt illa ute efter de tre singelförlusterna. Nu var det upp till Rasmus Espersen och Moa Sjöö i kvällens avgörande mixeddubbel mot danskarna Emil Hybel och Amalie Kudsk, om det skulle bli poäng. Fyrisfjädernparet fick en bra start med 11-6 i första set men Aura utjämnade till 1-1 efter setseger 11-8. Sedan var det stenhårt och nervigt värre i tredje set, där Fyrisfjädern med 13-11 tog hem setet. Nu skulle fjärde set ”bara” spelas hem. Men nej, det här skulle bli femsetsmatchernas kväll! Efter nervöst och slarvigt spel från Rasmus och Moa blev det 11-7 till Emil och Amalie och därefter var det så dags för ett sällan skådat drama i femte och avgörande set. Paren turades om att spela bländande, nervöst och galet och till sist hamnade setet i förlängning. Här lyckades ingen av paren att ta hem segern, förrän det bara återstod en enda poäng. Rasmus och Moa lyckades avvärja matchbollen i underläge 13-14 och vid 14-14 upphör de vanliga förlängningsreglerna, att man måste vinna med två poängs marginal. Och helt fantastiskt lyckades Rasmus och Moa att då ta hem den sista poängen i mixeddubbeln till 15-14. Därmed 3-3 i lagmatchen och ett avgörande i Golden Set.

Efter att coacherna hade valt bort fyra kategorier, återstod herrsingeln som den avgörande matchen. Nu skulle hela matchen avgöras i ett enda Golden Set. Setet blev en repris på Herrsingel 1 mellan Auras Felix Burestedt och Fyrisfjäderns Victor Kauffmann. Det visade sig nu, att Victor hade gjort sin läxa efter förlusten tidigare på kvällen. Med stort mod och stort fokus lyckades han att dels ignorera hemmapubliken, dels att sätta ett hårt och konstant tryck på sin motståndare. Victor lyckades att snabbt gå upp i en ointaglig ledning, som han höll hela vägen in till setseger 11-4.

Efter en otrolig dramatik och underhållning vann Fyrisfjädern därmed 4-3 och tog två poäng med sig hem. Vi ligger fortfarande etta i tabellen men nu en poäng före Aura.

Den 12 december väntar bortamatchen mot Trollhättan den 12 december, en repris på förra säsongens SM-final. Sedan hälsar vi er alla välkomna till sista matchen för året, när Fyrisfjädern spelar hemma tisdagen den 19 december mot Spårvägen.

Kim Knudsen

Sportchef

Swedish Youth Games 2023

Nu i helgen har Swedish Youth Games spelats där hundratals ungdomar från U13 till U17 samlats från hela Europa. Fyrisfjädern hade en liten trupp på 11 spelare som åkte ner till Malmö för att spela och samla erfarenheter. För några var detta första internationella tävlingen vilket såklart alltid är kul men även tufft!

Tyvärr blev det ingen medalj denna gång men en kvartsfinal och flera åttondelsfinaler blev slutresultatet. Många tighta tresetare med bra spel som mycket väl kunnat leda till medaljer och bättre placeringar är däremot något att ta med från helgen.

Bra jobbat alla!

Fyris Open 2023

Under helgen den 3-5 november arrangerades för första gången Fyris Open – en helt ny tävling, både för Fyrisfjäderns spelare och för Sveriges övriga föreningar. Vår idé var att arrangera den första och bästa tävlingen som verkligen var för alla – från nybörjare i de yngsta åldrarna till de äldsta motionärerna och däremellan elitspelarna.

Vi lyckades riktigt bra med det mesta och fick såväl under som efter tävlingen positiva kommentarer och beröm. Vi är nöjda med ett överraskande högt deltagarantal – ungefär 400 anmälda spelare – men dock lite besvikna ändå, eftersom vi inte lyckades få med veteranerna eller para-spelarna denna gång. Framöver kommer vi arbeta för att skapa tävlingar för just dessa målgrupper och självklart vill vi göra allt vi kan för att få veteraner och paraspelare med på nästa års Fyris Open.

Fredagen präglades av alla juniorsinglar och startade lite senare på dagen. Från klockan ett rullade matcherna igång och höll på tills sista matchbollen var slagen vid ungefär 21-tiden. En dag fylld med spännande matcher mellan duktiga juniorer, både tävlingsvana och mindre rutinerade spelare. Här var det nivå 3 och 2 spelare som fick chansen att visa vad de går för. Riktigt kul att se så mycket glädja och engagemang på banorna!

På lördagen fortsatte juniorerna med sina dubblar samtidigt som seniorerna stormade hallen med sina singlar! Som vanligt blev det fullt drag i herrklasserna Elit, A, B och C men tyvärr lite mindre anmälda i damsinglarna. En dålig trend i Sverige som vi försöker bryta i denna tävling genom att ha lockande prispengar även i damklasserna – exakt samma nivåer som för herrarna. Vi vill se flera tjejer i tävlingen, vilket vi framöver kommer fokusera hårt på. Ambitionen är, att vi till nästa års Fyris Open skall lyckas att stärka klasserna även på damsidan. 

På söndagen – sista tävlingsdagen – startade vi upp direkt med ett stort gäng förstagångare – alltså spelare som skulle tävla för första gången. Samtidigt hade vi alla seniordubblar tillsammans med alla nivå 1 spelare i tävlingen. En mycket intressant tävlingsdag där vi kunna se några av landets bästa spelare tävla bredvid de som spelade sin första tävling någonsin och som kanske drömmar om att någon gång stå på elitbanan. Utan några större problem tog vi oss igenom den sista dagen och även om inte allt gick helt smärtfritt hade vi då klarat av vår första upplaga av Fyris Open.

Vi tar med oss många lärdomar till nästa arrangemang och även till nästa Fyris Open. Som utgångspunkt planerar vi in tävlingen till nästa års höstlov.

Vi vill rikta ett extra stort tack till vår tävlingsansvarig Dmytro Karpenko och till vår chefstränare Elena Prus som ”kämpade” i sekretariatet under hela tävlingen. Även ett stort tack till de frivilliga funktionärerna som ställde upp och hjälpte till. Sist men inte minst vill vi passa på att rikta ett stort tack till alla spelare som deltog i tävlingen och till alla positiva föräldrar som hejade och stöttade såväl barnen som vi ledare. Vi ses i hallen framöver och självklart på Fyris Open 2024.

Josef Baroudi, Ungdomsansvarig och Kim Knudsen, Verksamhetschef

Fyrisfjädern v Täby

2023-11-13

Måndag var det äntligen dags för säsongens första derbymatch mot Täby i Badmintonligan. Efter nya individuella tävlingar i Europa med ett flertal bra resultat för spelarna, nu alltså återigen dags för en ny spännande lagmatch. 

Som alltid är denna klassiska derbymatch mycket mer än bara en vanlig match för dessa båda lag. Spelarna känner varandra utantill, de tränar med varandra. Mycket prestige på spel. Äntligen kunna Fyrisfjädern även välkomna vår nya danska Simona Pilgaard till sin debut i Fyrisfjäderntröjan. Vi hade även sett fram emot ett återseende med Täbys danska herrsingelstjärna Victor Svendsen, som med stor succé har representerat Fyrisfjädern under några säsonger. Tyvärr för spänningen i matchen kom dock vare sig Victor Svendsen eller starka dubbelspelaren Ludwig Axelsson till start. Sistnämnde hade tyvärr dragit på sig en skada i ena benet. Under dessa förutsättningar blev det en enkel uppgift för Fyrisfjädern, som överlägset tog hem lagmatchen med siffrorna 6-0.

Lagmatchens två inledande delmatcher blev enkla uppgifter för Fyrisfjädernspelarna. Först vann Tilda Sjöö i par med Melker Zickerman Bexell i tre raka set, 11-7, 11-6 och 11-8, mot talangfulla Max Svensson och ”gamla” dubbelstjärnan Clara Nistad. Tilda och Melker visade stor fokus och beslutsamhet. Samtidig tog även vår mycket formstarka herrsingel Andi Fadel Muhammad hem förstasingeln med siffrorna 11-7, 11-6 och 11-9. Andi hade full kontroll och behövde aldrig lägga i någon högre växel mot unga Kim Linell. 

Sedan var det omsider dags för vårt danska nyförvärv Simona Pilgaard att presentera sig för Fyrisfjädernpubliken. Lite nervöst var det i början av matchen, Simona låg ganska klart under, men sedan fick hon ordning på spelet. Lugnt och metodiskt spelade hon upp sig, vann förstasetet med 11-9 och sedan fick erfarna Rebecca Kuhl aldrig komma in i matchen. Med tunga, hårda slag avgjorde vår nya danska sin match med 11-3 och 11-6. På banan bredvid hade talangfulla Mykhailo Vyshnevyi i herrsingel 2 total kontroll på sin hetlevrade motståndare André Irpola. Med siffrorna 11-6, 11-6 och 11-5 blev det en ny stark vinst för Mykhailo i sin andra A-lagsmatch. Han visade återigen prov på sitt fina grundspel och sin starka fysik.

De två avslutande dubbelmatcherna blev de enda matcherna, där Täby lyckades ta setvinster. Dock mer på grund av oskärpa och bristfällig fokus från våra spelare. I herrdubbel blev det stundtals mer underhållning med spektakulära finter och roliga trickshots än vanligt dubbelspel från Fyrisfjäderns nykomponerade dubbelpar Melker Zickerman Bexell och Andi Fadel Muhammad. När det väl behövdes, skärpte dock killarna sig. Segersiffrorna skrevs till 11-6, 13-11, 11-13 och 12-10.  Fyrisfjäderns starka damdubbel Moa och Tilda Sjöö, totalt dominerande i kategorin i svensk badminton, avslutade kvällen med segersiffrorna 11-7, 8-11, 11-4 och 11-9. Återigen handlade det om fokus och höjning av tempot, när det började att lukta Täbyseger i det avslutande setet.

En bra genomförd match av Fyrisfjädern, som nu för första gången under säsongen toppar Badmintonligan. Vi har 12 poäng, samma som tvåan Aura Malmö, som står för motståndet i nästa ligamatch. Det vankar därmed äkta seriefinal på måndag i Malmö. Det blir en tuff och riktig spännande uppgift. Efter ännu en bortamatch mot Trollhättan den 12 december välkomnar vi vår trogna publik till årets sista hemmamatch tisdagen den 19 december mot Spårvägen.

Kim Knudsen

Verksamhets- och sportchef

Den bästa starten på året!

2-6 januari kommer vi återigen ha vårat härliga vinterläger! Anmälan är redan öppen och ni hittar mer info och anmälan under fliken Winter Camp 2024 som finns i ”Spela” menyn!

Fyris ute i Europa

Denna vecka har juniorer som seniorer varit iväg i Europa.

I lilla staden Sandefjord spelades Norwegian international där några av våra A-lag spelare var med. Andi fortsätter dominera och tar med sig ännu en titel i herrsingel efter att enbart ha tappat 1 set på hela tävlingen.

Våra ukrainska juniorer Bohdan och Volodymyr har fort iväg till Białystok i Polen och tävlat!

Bäst gick det för Volodymyr som lyckades ta sig till kvartsfinal i HDU13 där de tappar 22-20 i sista efter en oerhört jämn tresetare.

Davai davai 🇺🇦