Aktuellt från Fyrisfjädern badmintonklubb Uppsala

Se vad som är på gång hos Fyrisfjädern, ta del av event och klubbnyheter.

På gång 5

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

På gång 4

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

På gång 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Lag SM Ungdom

I helgen spelades Ungdoms Lag SM i Stockholm. Fyrisfjädern skickade 2 lag, ett U15 och ett U17 lag som efter 2 långa dagar i hallen slutade på 2 fjärdeplatser.

Hör nedan vad lagledarna Elena och Josef har att säga om helgen.

Elena om U17:

”I was there with U17 team: Inez, Sara, Agnes, Jasper, Gustav and Ludvig. I was extremely happy to see so good progress of level of all our players!!! Much more good understanding of tactics and philosophy of doubles and singles, much better control and speed, players become to trust themselves on court much better !!! I can say, I felt proud of our team!!! We was so close to win semi final, but luck was on opposite side today:( I wanna say THANK YOU for the team, for our 100% dedication on court and amazing support out of court!!!!”

Josef om U15:

”Alla har gett allt och laget har även fått bättre och bättre laganda under tävlingens gång. Mot slutet stod vi som sammansvetsat lag och gjorde vårt bästa för att åtminstone knipa en bronsmedalj, men det räckte inte till denna gång tyvärr. Grymt bra jobbat laget, ni kommer säkerligen igen nästa år och hotar om framgångar!”

Bra jobbat allihopa och nästa år kommer vi för medaljerna!

Screenshot

Kvartsfinal i EM för systarna Sjöö!

I veckan har EM spelats i Saarbrücken, Tyskland. Sverige hade en rekordstor trupp med representanter i alla kategorier och många debutanter. Från Fyrisfjädern åkte våra A-lagsspelare Moa, Tilda och Cecilia.

Moa och Tilda har haft en bra säsong innan och har därför också lyckats få en kvartsfinalseedning. Tjejerna vinner sin första match mycket komfortabelt där motståndarna aldrig riktigt har någon chans. Andra matchen blir en repris på semifinalen i Swedish Open. Återigen blev det en mycket jämn fight som systrarna även denna gång kunde gå vinnande ur. I kvartsfinalen väntar det nederländska fjärdeseedade paret, en tuff utmaning på förhand. Precis som väntat är nederländskorna en nivå bättre än föregående motstånd och tjejerna får en sådär start på första set. Väl i andra halvan av första set lyckas tjejerna hitta spelet lite bättre och ta upp lite poäng men gapet var lite för stort för att ta igen. I andra set blir det bättre spel men det nederländska paret är lite för starka denna gång. Slutsiffrorna blev 10-21 15-21 och tjejerna får nöja sig med en kvartsfinalplatsen denna gång.

Cecilia som är en av debutanterna i EM fick en lite tuffare utmaning från start där hon redan i första matchen får möta en mycket rutinerad seedad turkiska som har några EM medaljer i bagaget sen tidigare. Cecilia lyckas aldrig riktigt komma in i matchen och matcha turkiskans presspel och får se sig besegrad i 2 raka. Hör vad Cecilia själv har att säga om matchen:

”Tyvärr är jag inte jättenöjd med matchen. Hon lyckades komma åt mina svaga punkter väldigt bra så det kändes inte riktigt som att jag hittade mitt spel utan fastnade i hennes. 

Sen är ju också turkiskan väldigt duktig. Jag visste redan innan matchen att det skulle bli tufft. Hon har ju fått sin 7e seedning av en anledning. Framförallt har hon kommit en bit längre i sin spelarutveckling än vad jag har. Men oavsett hur bra hon är så tycker jag att jag själv kunde gjort en bättre prestation.

Hur som helst så har jag iallafall fått mycket att ta med mig från denna tävling och det har varit en väldigt bra erfarenhet. Nu är det bara och åka hem och jobba vidare!”

För den svenska truppens del så blev tjejernas kvartsfinal det bästa resultatet för tävlingen.

Nu laddar vi om inför ligasemifinalen den 29 april!

6 medaljer på Veteran SM

Veteran-SM 2024 – en stor succé för Fyrisfjädern Badmintonklubb.

Veteran-SM 2024 arrangerades av Badminton Sweden i samarbete med Västerås Badmintonförening i Bellevuestadion. 

Återigen skall vi vara väldigt stolta över och nöjda med ett mycket starkt SM för vår förening. Vi har många duktiga veteraner, som gillar att tävla och precis som för våra elitspelare och tävlingsungdomar finns det även i veterangruppen höga målsättningar, när det vankas SM. Ett gäng förväntansfulla Fyrisfjädernspelare fajtades om medaljerna i det rekordstora deltagarfältet. Hela 285 deltagare hade anmält sig till Veteran-SM!  

Fyrisfjädern lyckades riktigt bra! Med 1 SM-guld och 5 bronsmedaljer visade Fyrisfjäderns veteraner upp sig på bästa sättet. Dessa fina placeringar kommer vara ett väsentligt bidrag i Fyrisfjäderns jakt på säsongens åtråvärda SM-trofén – den trofén som tilldelas den föreningen, som har lyckats bäst på samtliga SM-tävlingar. Här nedan lite mer om spelarprestationerna under Veteran-SM:

Veteran 65

I herrdubbelklassen i denna ålderskategori stod Fyrisfjäderns tvillingar Mats och Tony Gustafsson för Fyrisfjäderns bästa resultat. Efter starka prestationer tog bröderna hem ännu ett SM-guld efter finalvinst med siffrorna 21-18 21-17 mot Cheddi Liljeström (Lugi) och Björn Wigardt (Täby). Ett Stort Grattis till Mats och Tony, där Mats svarade så här i intervjun efter SM-finalen: 

Hur känns det nu?

Det känns underbart att ännu en gång få vinna SM-guld tillsammans med tvillingbrorsan Tony. Vi har tränat och jobbat hårt för detta mål och det känns fantastiskt att få lyckas igen och även kunna bidra med någon poäng till Fyrisfjäderns jakt på SM-trofén. 

Hur var vägen fram mot guldet?

Efter en del mindre skador och annat hade vi planerat in några tävlingar i februari/mars för att tillsammans vässa dubbelformen. Framgångarna där bidrog nog till att resultatet på SM blev så bra som det blev. Annars tränar vi ju var för sig då Tony bor i Danmark. Själv tränar jag mest spinning och badminton 3–5 gånger i veckan. Förutom kvällsträningarna med Elena så har jag den bästa sparringpartnern i Gunnar Söderberg som ju även han tog medalj igen. 

Konkurrensen på veteran-SM tvingar fram det bästa för att kunna mäta sig och vinna. Bara i vår åldersklass finns en handfull spelare med allt från VM-guld till EM-brons i veteranklassen i prishyllan.

Vad betyder veteran-SM för Fyrisfjädern?

Fyrisfjädern ger oss alla möjligheten att både träna och tävla från barnsben upp till äldre veteranåldrar. Det är ju som vi alla vet viktigt att hålla igång med träning när man kommer upp i åldrarna. Att ha mixade träningsgrupper med inte bara tjejer och killar utan även blandade åldersgrupper efter spelstyrka gör det stimulerande att fortsätta gå på träningarna. Badminton är inte bara spelet på banan, utan även glädjen att träffas och ha kul tillsammans.

I de övriga klasserna fick Fyrisfjädern med sig 5 bronsmedaljer:  

Veteran 45

Efter en riktigt stark prestation av Fyrisfjäderns Mizanur Rahman i par med Melker Öberg från Ludvika blev det till en bronsmedalj i herrdubbel. På bra spel och med stark kämpaglöd lyckades Mizan och Melker ta sig fram till en något överraskande medaljplacering. 

Veteran 50

I denna kategori blev det till 2 bronsplaceringar för Fyrisfjädern. Markus Thor tog hem bronsmedaljen i herrsingel och sedan i herrdubbeln med klubbkompisen Mattias Lundqvist. Mattias hade även förhoppningar om medaljmatch i herrsingel men detta gick tyvärr inte vägen.

Veteran 55

Bröderna Erik och Gunnar Söderberg lyckades vinna bronset efter en tuff semifinal. Efter seger med 23-21 i förstasetet, blev det förlust med samma siffror i andrasetet. Tyvärr blev det där och då stopp för fortsättning i det avgörande skiljesetet, eftersom Erik Söderberg skadade sig i slutet av andrasetet. Tråkigt för killarna, som absolut hade haft en stor chans att ta sig till SM-final. 

Veteran 60

I denna ålderskategori lyckades Fyrisfjädernparet Erik Gunnarsson och Lennart Chrona ta hem ett överraskande brons i herrdubbel. Efter stenhårda vinstmatcher i gruppspelet tog det dock slut i semifinalen.

Ett mycket bra SM för Fyrisfjädern och ett Stort Grattis till våra svenska mästare och bronsmedaljörer

🥇HDV65 Mats Gustafsson/Tony Gustafsson

🥉HDV60 Lennart Chrona/Erik Gunnarson

🥉HSV50 Markus Thor

🥉HDV55 Erik Söderberg/Gunnar Söderberg

🥉HDV50 Markus Thor/Mattias Lundqvist

🥉HDV45 Mizanur Rahman/Melker Öberg (Ludvika)

Stort grattis till alla medaljörer!

6 Nations U17 has just begun here in Uppsala!

Down below you can find all important links to follow the competition.

Live stream: https://badmintonplay.se/sixnations

Photos: https://www.facebook.com/PhotosbyCWang

Fyrisfjädern v Trollhättan

2024-03-25

Inför matchen mot Trollhättan i den sista omgången i Grundserien var allt klart för såväl Fyrisfjädern som Trollhättan. Fyrisfjädern hade redan säkrat seriesegern och därmed den ena semifinalplatsen medan Trollhättan var klara för kvartsfinalspel. Därmed hade matchen ingen betydelse för placeringarna, så bägge lagen valde att ställa upp utan sina danska spelare. Fyrisfjädern valde att spela med resten av sin trupp. Dels för att alla efter ett intensivt tävlande under de senaste många veckorna skulle få spara lite på krafterna, dels för att samtliga spelare kunna få möjlighet att presentera sig för vår trogna publik i denna sista omgång. Glädjande nog valde riktigt många av våra fans att komma på matchen och hylla våra spelare. 

Först ut var den nykomponerade mixeddubbeln Romina Olyaee/Melker Zickerman Bexell mot Emelie Borgstedt/Tom Roslin. Fyrisfjädernparet visade upp sig på bästa sättet, bra spelhumör och fokus på uppgiften, så de unga Trollhättanspelarna fick aldrig någon chans i matchen. Romina och Melker vann enkelt 11-3, 11-6, 11-5. På andra banan blev det i stället mycket jämnare. I kvällens mest spännande match spelades herrsingel 1 mellan Fyrisfjäderns Andi Fadel Muhammad och Trollhättans Ludvig Petré Olsson. Trollhättanspelaren spelade en riktigt bra match och vann de första två seten med siffrorna 11-6, 13-11. En trött Andi såg ut att gå mot en oväntad enkel förlust men på ren viljestyrka och bra moral fick han kämpat sig tillbaka och vann tredjesetet med 11-9. Fjärde set blev även det en bra prestation av Andi, som tog hem setet 11-5. Tyvärr blev det dock återigen orken och tröttheten som fällde avgörandet för Andi i skiljesetet. Ludvig spelade upp sig och Andi gjorde för många enkla misstag, vilket innebar setseger med 11-9 för Ludvig och därmed Trollhättans första delmatchseger för kvällen.

Medan herrsingel 1 pågick hann såväl damsingeln mellan Cecilia Wang och Trollhättans Annie Nordberg Saxberg samt herrsingel 2 mellan Fyrisfjäderns Oleksii Titov och Trollhättans Tom Roslin att spelas! Cecilia visade även hon bra form och fokus. Hon vann enkelt med siffrorna 11-3, 11-5, 11-3 och nu hoppas vi, att hon kan hålla formen och prestera bra i de stundande Europamästerskapen.

Oleksii Titov var toppmotiverad och beslutsam i sin singelmatch. Han har presterat mycket bra i de senaste individuella tävlingarna och med siffrorna 11-7, 12-10, 11-8 vann vår unga ukrainare matchen och Fyrisfjäderns tredje delmatch för kvällen.

I Kvällens sista två matcher ställdes Fyrisfjädernparet Melker Zickerman Bexell/Oscar Reuterhäll mot Trollhättans Ludvig Petre Olsson/Jesper Borgstedt i herrdubbel medan vår damdubbel Moa Sjöö Gozzi/Tilda Sjöö gjorde sig redo för spel mot Trollhättans Annie Nordberg Saxberg/Emelie Borgstedt. Herrdubbeln blev inledningsvis en jämn tillställning. Trollhättanparet tog hem förstasetet med 15-13 men sedan fick Melker och Oscar bättre grepp om spelet i andra setet, som de vann med 11-5. Dock var Trollhättanspelarna numret starkare i tredje och fjärde seten, som de vann med 11-8, 11-8. Ännu en delmatchseger till Trollhättan men det blev dock enbart till dessa två vunna matcher. I damdubbel fick Moa och Tilda visa upp sig en sista gång för hemmapubliken, innan det även för deras del blir spel i Europamästerskapen. Tjejerna spelar bra och fokuserat med utgångspunkt i en stark defensiv och när de även får till anfallsspelet, är de svåra att möta för riktigt många par i den europeiska toppen. Kvällens match blev en enkel resa och med segersiffrorna 11-4, 11-3, 11-1 tog vår damdubbel hem den fjärde delmatchen och därmed hela matchen med slutsegern 4-2 till Fyrisfjädern.

Ännu en övertygande seger för Fyrisfjädern, som vinner Grundserien med 34 inspelade poäng och 4 poängs marginal till Västra Frölunda, som därmed tog den andra semifinalplatsen. Nu väntar kvartsfinaler mellan Aura, Täby, Påvelund och Trollhättan, där Aura får välja motståndare. Sedan blir det riktigt spännande, när Fyrisfjädern inför semifinalen den 29 april hemma i Fyrisfjädern skall välja motståndare bland de två lagen som tar hem kvartsfinalerna. Vi ser fram emot detta.

Slutligen vill jag passa på att önska Moa Sjöö Gozzi/Tilda Sjöö och Cecilia Wang stort lycka till i de stundande Europamästerskapen i Tyskland.

Victor vinner Polish Open 2024!!

Victor går in som oseedad i tävlingen och krigar sig hela vägen till final. Väl i finalen möter han Singapores Teh, rankad 56 i världen. Victor vinner den långa kampen som varade i 1h och därmed också hela tävlingen. Stort stort grattis!

Även Rasmus, Moa och Tilda fick med sig 2 brons!

Det blev en repris av Swedish Open finalen för systrarna denna gång tyvärr faller i 3 jämna set.

Även Rasmus tappar i 3 set mot det andraseedade engelska paret Hemming/Van Leeuwen.

Bra jobbat och stort grattis till er!!