Aktuellt

Se vad som är på gång hos Fyrisfjädern, ta del av event och klubbnyheter.

Badminton for Ukraine

I lördags anordnades Badminton for Ukraine där vi hade öppet hus för alla med gratis badmintonspel för alla där även spelare och coacher var på plats för hjälp och tips. 

Alla pengarna kommer gå till förnödenheter till ”93 brigade named “Kholodnyi Yar”

Hör Mariia Kholodna, initiativtagare och garant för insamlingsprojektet tankar om dagen:

”Yesterday was a big date for every Ukrainian and we want to thank everyone who shared it with us! We are grateful to everyone who came to the hall yesterday or was mentally there with us. Despite the fact that the news get more and more silent about the horrible events taking place in our homeland, Fyrisfjadern community defy the likeness and continue show their unity with ukrainians.”

Trots att lördagen är förbi så går det självklart fortfarande att stötta om man inte kunde vara på plats i lördags!

Swish till: 1234345369 – märk insättningen ”Ukraina”

Överför bidrag via PayPal på email mholodnaia03@icloud.com (Mariia Kholodna)

Stort tack till alla som bidragit!

Det har REGNAT medaljer i Sundsvall!

Det har varit en oerhört lyckad helg för vårat fyrisgäng som i fredags åkte upp till Sundsvall för att spela Sundsvall Open. Hela 27 medaljer togs hem varav 12 var GULD!!

En extra steg eloge till våra minisar som fullständigt krossar i sina ålderklasser!!

🥇 DSU11 Vanessa

🥇 DDU11 Iris/Vanessa

🥇 DSU13 Isabel

🥇 HSU13 Volodymyr

🥇 HDU13 Einar/Alfred (Bergsåker)

🥇 DDU13 Isabel/Wilma

🥇 MDU13 Volodymyr/Isabel

🥇 HSU15 Bohdan

🥇 HDU15 Bohdan/Volodymyr

🥇 DSC Oleksandra

🥇 HSB Josef

🥇 MD Elit Daniel/Olivia

🥈 DSU11 Iris

🥈 MDU11 Vanessa/Jakob (Umeå)

🥈 MDU13 Einar/Wilma

🥈 HDU15 Ture/Emil

🥈 HDU17 Lowe/Algot (Horndal)

🥈 DD Elit Sofia/Olivia

🥉 DSU13 Wilma

🥉 HSU17 Lowe

🥉 DDB Oleksandra/Agnes

🥉 MDB Oleksandra/Noah (Tranan)

🥉 HDA Josef/Sven

🥉 HS Elit Elof

🥉 HD Elit Daniel/Elof

🥉 HD Elit Farus/Marcus

🥉 DD Elit Sara/Alicia (Bergsåker)

Stort stort grattis till alla och sjukt bra jobbat! 💙

Spela badminton och stötta Ukraina!

Öppet hus och insamling till Ukraina

Badminton på lördag kl. 10-14

Hej alla medlemmar i Fyrisfjädern Badmintonklubb!

lördag den 24 februari kl. 10.00-14.00 erbjuder Fyrisfjädern Badmintonklubb öppet hus med gratis badmintonspel för alla, som har tid och lust att komma. Tränare och elitspelare är på plats för hjälp med instruktion och tips. Vi kommer även bjuda på gratis fika till alla, som kommer.

Vi anordnar lördagens arrangemang under rubriken ”Badminton for Ukraina”, eftersom vi vill stötta en insamling av ekonomiska medel till Ukraina och ukrainarnas kamp för frihet. Vi vill försöka samla in så mycket som möjligt och pengarna kommer gå till förnödenheter till ”93 brigade named “Kholodnyi Yar”. Initiativet kommer från vår egen ukrainska Mariia Kholodna, elitspelare i Fyrisfjädern och medarbetare i vårt servicecenter.

Man kan bidra med valfritt belopp till insamlingen på plats på lördag eller hemifrån, om man vill stötta men inte kommer på vårt öppna hus. För att bidra väljer man ett av nedan alternativ:

Swish till: 1234345369 – märk insättningen ”Ukraina”

Överför bidrag via PayPal på email mholodnaia03@icloud.com (Mariia Kholodna)

Fyrisfjädern Badmintonklubb organiserar badmintonaktiviteterna på lördag och stöttar insamlingen, därför att det är 2-årsdagen för Rysslands brutala invasion av ett fritt och oavhängigt Ukraina. Fyrisfjädern Badmintonklubb önskar visa och manifestera vårt starka stöd till alla våra ukrainska vänner, som varje vecka kommer till oss i Fyrisfjädern för att spela badminton och umgås. De har alla flytt från sina hem i Ukraina till Uppsala och många har kommit till vår badmintonförening. Här i Fyrisfjädern har vi öppnat våra dörrar och hälsat alla ukrainare välkommen. Vi är glada för detta. Vi är glada, att vi har kunnat erbjuda ukrainarna att komma till oss i Fyrisfjädern, till en plats där de kan känna sig trygga, där de kan ta del av våra badmintonaktiviteter, där de kan umgås med varandra och med våra medlemmar. Det är fantastiskt härligt att se alla ukrainska barn och ungdomar spela badminton i våra träningsgrupper. Vi har även unga talangfulla elitspelare från Ukraina i vårt A-lag i Badmintonligan.

Mariia Kholodna, initiativtagare och garant för insamlingsprojektet, önskar säga nedan till oss alla:

“Dear friends of Fyrisfjädern and badminton guests!

We want to say thank you to everyone who will come on Saturday as an act of showing unity with the Ukrainian nation and paying tribute to the second year since the beginning of the ongoing War. Sweden aside with other Scandinavian countries has shown immense level of solidarity and support since the first day of a full scale invasion. We are extremely grateful.

However, now we are asking for your assistance again as we are at the point where Ukrainian people and volunteers are running out of money and all the fundraisings are going tough. In order to keep fighting for the future of our Country and helping those in need, 93 brigade named “Kholodnyi Yar” is asking for our help.

Every funding no matter of the size will be very much appreciated! Thank you!”

Best Wishes,

Mariia Kholodna – Erik Jonzon/Kim Knudsen

Victor Junior SM 16-18 feb

I helgen har Victor Junior SM spelats uppe i Sundsvall. Fyrisfjädern har skickat en ung trupp där vissa till och med fortfarande är U17 spelare. Det blev en tuff helg för våra spelare men trots detta lyckades vi ta hem en bronspeng i herrdubbel. Elof lyckades tillsammans med Christoffer Boman, Täby knipa en bronsmedalj efter ha slagit ut det 3/4 seedade paret från Trollhättan.

Hör vår huvudtränare Elenas tankar om helgen (översatt från engelska):

”Till och börja med så var det en mycket väl organiserad tävling, allt ifrån mat, hall, tidsschema och domare.”

”Om lagets insats kan jag säga att jag är väldigt nöjd med gemenskapen vi visar i hallen. Alla hejar på varandra och visar verkligen ”Fyrisfjädern power”.

Resultatet däremot är vi inte så nöjda med och jag är helt säker på att vi alla har mer i oss och kan göra något bättre där. Men vi hade också lite otur med lottningen i mixeden. Tillexempel möts Elof/Alice och Sara/William i första rundan. Både Elof och Sara tycker jag däremot jag väldigt bra matcher i mixed, men jag tror att det lilla som saknas och som behöver jobbas på är lite mer power.”

(Elof/Alice tappar sedan mot slutfinalisterna Swahn/Öhling i åttondel med 19-21 29-26 23-25)

”I herrsingel blir killarna lite för stressade denna gång vilket såklart är synd då de kan mycket bättre där.”

”I damsingel gör Inez en väldigt bra match. Det räcker inte hela vägen denna gång och jag tror hon behöver lite mer självförtroende, men det blir bättre och bättre för varje match.”

”I herrdubbel spelar Wille och sin nya partner (Isak, Täby) väldigt bra. Tyvärr känner de inte till varandra så bra än, men jag ser stor potential i denna dubbelkonstellation framöver. Elof och Christoffer spelar flera bra matcher tillsammans men får även dem lite svårt med samspelet precis som Wille då det ej spelat tillsammans innan. Men något som var extra bra under helgen var deras defensiva spel, mycket imponerande!”

”För Sara och Inez del (som fortfarande är U17) var denna tävling mer som en förberedelse för U17 SM.”

”Men jag tycker vi är på rätt spår och vi kommer alla fortsätta jobba hårt och sträva mot flera framtida framgångar!”

Stort grattis Elof och bra jobbat allihopa!

(På bilden saknas Sara och Inez)

2 semifinaler i Azerbajdzjan!

Förra veckan var våra A-lagsspelare Moa, Tilda och Oleksii iväg till Azerbajdzjan.

Moa och Tilda lyckades ta sig till semifinal där andra seedade från Kanada blev för starka denna gång.

Oleksii lyckades ta sig till semifinal i mixed tillsammans med sin partner Kantemyr från Ukraina. Även de lyckades ta sig till semifinal där ett indiskt par var snäppet bättre.

Bra jobbat till er alla!

Hårt jobb för serielagen!

Idag spelades det näst sista seriesammandraget!

Efter tisdagens ligaspel och en del skador så blev det mycket förflyttningar i lagen där många spelare fick hoppa upp någon division. Trots detta så var nog det svåraste för alla lagen att ta en lagbild:)

Div 1

Vinst 6-2 mot Bergsåker

Förlust 2-6 mot Kista

Ligger nu 2a med 1 poäng efter Kista

Div 2

Vinst 7-1 mot Lidingö

Förlust 2-6 mot Sollentuna

Ligger nu 2a efter Sollentuna

Div 3

Förlust 3-5 mot Kista

Vinst 6-2 mot serieettan Bergsåker 😎

Ligger nu delad 2a med Kista

Div 4

Vinst 6-2 mot Botkyrka

Lika 4-4 mot Skogås

Ligger nu 2a med 1 poäng efter Södermalm

Bra jobbat allihopa!

Victor Badminton-SM 2024 – en stor succé för Fyrisfjädern Badmintonklubb.

Individuella Senior-SM 2024 arrangerades av Badminton Sweden i samarbete med Göteborgs Badmintonförbund i Kvibergs Parks is- och sporthall. En helt nybyggd och mycket fin arena med fantastiska möjligheter för många olika idrottsaktiviteter – badminton, basket, handboll, innebandy, volleyboll, fotboll, hockey, konståkning och till och med längdskidåkning längst ned i byggnaden. Det finns även ett stort antal fina läktarplatser för såväl sittande som stående publik samt för funktionshindrade. En bra arena för SM i badminton, som blev en stor succé för Fyrisfjädern.

Vi skall vara väldigt stolta över och nöjda med ett mycket starkt SM för vår förening, såväl resultat- som prestationsmässigt. Det finns alltid en mycket hög målsättning för vår elittrupp och självklart skall allt lyckas och gå vår väg för att infria målen. På förhand hade Fyrisfjädern målsättningen att vinna två SM-guld och totalt 7 medaljer. Våra spelare lyckades med guldmålsättningen, när Tilda Sjöö och Moa Sjöö Gozzi vann damdubbeln och Andi Fadel Muhammad vann herrsingel. Sedan var Cecilia Wang ytterst nära att ta hem guldet i damsingel men fick nöja sig med silvret. Utöver guld- och silvermedaljerna blev det även en bronsmedalj för Oscar Reuterhäll i herrdubbel.

Vi lyckades inte helt med den totala målsättningen om 7 medaljer men med 2 SM-guld visade Fyrisfjädern sig ändå som den starkaste föreningen i Sverige vad det gäller antalet svenska mästerskap. Här nedan lite mer om spelarprestationerna:

Andi Fadel Muhammad har hittills haft en strålande bra säsong och även om några skadekänningar i fot och knä har stört honom den senaste tiden visade han upp stort självförtroende och stabilt starkt spel hela vägen fram mot SM-guldet i herrsingel. Finalen mot rutinerade och flerfaldiga SM-guldmedaljören Gabriel Ulldahl från Påvelund blev som väntat den tuffaste utmaningen för Andi. Ulldahl försökte störa Andi mentalt och bryta ned honom med sitt säkra grundspel men misslyckades. Andi visade trots aningens nervositet och några enstaka enkla misstag att han kunde hålla sig lugn och fokuserad matchen igenom. Hans höga tempo, säkra grundspel och sylvassa anfallsslag tog så småningom ut musten ur Ulldahl och med siffrorna 21-15, 21-17 spelade han hem sitt och Fyrisfjäderns första SM-guld.

Tilda Sjöö i par med syster Moa Sjöö Gozzi var på förhand favorittippade att ta hem mästerskapet i damdubbel. Paret har haft en mycket stark säsong och efter den senaste triumfen med titelsegern i Swedish Open var såklart förväntningarna stora. Men med förväntningar följer som bekant även den mentala pressen! Tjejerna visade sig dock redan i SM-tävlingens inledande match i första omgången, där de pressades hårt och först tog hem segern i tredje set, att de har den mentala styrkan som behövs. I finalen mot Täbys starka och hårtslående Clara Nistad i par med Miranda Johansson kontrollerade Fyrisfjädernparet matchen med bra och säkert grundspel utifrån deras urstarka defensiv. Med överblick och lugn hittade de vägarna förbi sina motståndare och när chansen kom, avgjorde tjejerna nyckelduellerna med en kontrollerad och avgörande offensiv. Segersiffrorna skrevs till klara 21-15, 21-12. Därmed Tildas och Moas första damdubbeltitel tillsammans samt Fyrisfjäderns andra SM-guld i årets svenska mästerskap.

I damsingel fick Cecilia Wang ta emot ett fint silver. Självklart hade både hon och Fyrisfjädern hoppats på ett SM-guld till Cecilia och det var också väldigt nära att gå vägen för vår duktiga damsingelspelare, när hon återigen stod mot tuffa rivalen Mirjam Lindgärde från Askim. Tjejerna brukar spela stenhårda matcher mota varandra, senast i Täbys Grand Prix-turnering i december, där Cecilia vann 22-20 i tredje och avgörande set. Även SM-finalen gick till skiljeset! Cecilia låg under det mesta av förstasetet men med mycket vilja och en fantastisk kämpaglöd lyckades hon komma i kapp och till och med få flera setbollar. Tyvärr lyckades Cecilia dock inte ta hem setet, som Mirjam vann 24-22. Andra setet blev lika jämnt men återigen på ren vilja lyckades Cecilia vinna setet 22-20. Under seten hade Cecilia dock vid flera tillfällen haft problem med ena foten, som hon skadade tidigare under semifinalen. Trots behandlingar och pauser blev påfrestningarna större och större i den stenhårda SM-finalen och i tredje set blev det tyvärr för mycket för Cecilias fot. Mirjam vann till slut 21-12 men Cecilia kan med stolthet glädjas över ett starkt mästerskap och silvermedaljen.

I herrdubbel blev det tyvärr förlust i semifinalen för Oscar Reuterhäll i par med Trollhättans Jesper Borgstedt. Efter 17-21, 16-21 fick killarna ge sig mot Ludwig Axelsson/Jakob Ekman Täby/Västra Frölunda. Oscar och Jesper lyckades aldrig riktigt få greppet om sina motståndare, som nästan hela tiden hade initiativet och kontrollen i duellerna. Oscar kan dock vara glad och stolt över bronsmedaljen, som därmed blev Fyrisfjäderns fjärde och sista medalj under SM-tävlingen.

Utöver medaljörerna hade Fyrisfjädern såklart även ett antal övriga spelare i kamp på SM. Samtliga kämpade väl och slogs hårt för att ta sig vidare i tävlingen. Här vill jag nämna några i gänget: Mixedparet Daniel Gholiof i par med Olivia Hellman tog sig efter tuffa matcher och segrar i fredagens kvalspel in i huvudtävlingen, där de även lyckades vinna 16-delsfinalen, innan motståndet blev för svårt i 8-delsfinalen. Vanja Kårehed vann sin 16-delsfinal efter bra spel, innan det även tog slut för henne i 8-delsfinalen. Slutligen jättekul för damdubbeln Sofia Björck/Olivia Hellman, att de efter en stark seger i 8-delsfinalen tog sig vidare till kvartsfinalen, där det tyvärr tog slut mot Västra Frölundas Sanne Ekberg/Elin Öhling.

Allt som allt ett mycket bra SM för Fyrisfjädern och ett Stort Grattis till våra svenska mästare och silver-/bronsmedaljörer.

Lyssna på intervjus med Fyrisfjädernspelarna på nedan länkar:

Andi: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/andi-fadel-muhammad-sm-guld-2024-i-herrsingel

Moa/Tilda: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/huvudtraenare-elena-prus-om-sm-i-goeteborg-2024

Elena: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/huvudtraenare-elena-prus-om-sm-i-goeteborg-2024

Mycket medaljer i Stockholm!

Vi får inte glömma våra junisar som också tävlat på för fullt i helgen! Precis som på SM så blev det också en hel del medaljer. Det blev hela 12 medaljer till Fyrisfjädern 💙

Kista Junior

🥇HSU11 Malvin

🥇DSU11 Vanessa

🥇HSU13 Erik

🥇MDU17/U19 Gustav/Ylva

🥇HDU17/U19 Gustav/Jasper

🥈HDU15 Emil/Elliot

🥉DSU11 Iris

🥉MDU11 Malvin/Vanessa

🥉DSU13 Isabel

🥉MDU15 Emil

🥉DDU11/U13 Isabel/Vanessa

Komet ABC

🥇HDB Vilmer/Javier (Kista)

Stort grattis!

Fyrisfjädern v BMK Aura

2024-01-30

Efter parodimatchen mot Påvelund blev det lyckligtvis för vår trogna publik snabbt ny hemmamatch mot en seriös motståndare, när BMK Aura gästade Fyrisfjädern! Malmölaget ställde upp med i stort sett sitt starkaste lag i jakten på en av de åtråvärda semifinalplatserna. Endast förstasingeln Felix Burestedt fattades i laguppställningen. För Fyrisfjädern gällde samma sak. Starkaste uppställningen med undantag för förstasingeln Victor Kauffmann, som denna gång inte hade möjlighet att komma loss från sin träning på danske landslagscentret. 

Fyrisfjädern vann bortamatchen i Malmö i en sann rysare med 4-3 efter avgörande seger i Golden Set, så på förhand såg det ut att kunna bli precis lika jämnt. Med en seger och tre poäng skulle Fyrisfjädern få hela 9 poäng ned till BMK Aura och därmed i praktiken säkra semifinalplatsen medan skåningarna vid seger skulle komma jämsides med tvåan Västra Frölunda och reducera avståndet till Fyrisfjädern med bara 3 poäng.

Fyrisfjädern kom heltaggade till start och fick en kanonstart på matchen! Andi Fadel Muhammad skulle försöka få revansch mot Rasmus Messerschmidt (dansken vann singeln i bortamötet med 3-2 i set) och han lyckades med detta. Matchen blev tuff och jämn men Andi var hela tiden ett litet steg förra sin motståndare. Han kontrollerade matchen och spelade med stort tålamod innan han satte in sina anfallsslag. Andi tog hem segern i 3 raka set med siffrorna 11-9, 13-11, 11-9. På banan bredvid visade Fyrisfjäderns starka damdubbel, Tilda Sjöö och Moa Sjöö Gozzi, att de efter segern i Victor Swedish Open fortsätter visa hög klass. Tjejerna har verkligen prickat formen och med stort fokus och varierad spel besegrades Auras starka danskar Amalie Kudsk/Frederikke Lund med klara 11-7, 11-5, 11-9. 

2-0 och en pangstart för Fyrisfjädern! Med återbud från Victor Kauffmann och den evigt skadeförföljde Johan Azelius var det nu dags för en spännande debut i herrsingel 2. Fyrisfjäderns talangfulla ukrainare Oleksii Titov skulle få chansen efter den senaste tidens fina resultat i individuella tävlingar. På andra sidan nätet stod Auras Tim Mörk för motståndet. Matchen blev jämn och tuff och stundtals visades en del nervositet från bägge spelarna men det blev en riktig kul debutmatch för Oleksii. Första setet vanns med 11-8, andra setet gick med samma siffror till Auraspelaren, Oleksii tog hem tredjesetet med övertygande 11-5 innan det blev riktigt spännande i fjärde set. Trots underläge och setbollar emot sig lyckades Oleksii med stort publikstöd vända och vinna setet med 12-10 och därmed matchen. 

Stark prestation och 3-0 till Fyrisfjädern! Samtidigt pågick herrdubbeln på banan bredvid. Fyrisfjäderns beprövade konstellation med Rasmus Espersen i par med Melker Zickerman Bexell var uppe emot danskarna Emil Hybel och Rasmus Messerschmidt. Fyrisfjädernspelarna hade svårt att styra spelet i förstasetet och förlorade med 11-8. Sedan fick våra spelare en kanonstart i andrasetet och lyckades ta hem setet med siffrorna 11-4. Återigen fick dock starka Emil Hybel styra och ställa i tredjesetet, som Auraparet vann med 11-7. Men Rasmus och Melker hade bestämt sig! De skulle bara vinna herrdubbeln och med övertygande och fokuserat anfallsspel spelade de hem fjärde- och femteseten med klara 11-6, 11-8. En fantastisk start på lagmatchen och en ointaglig 4-0-ledning till Fyrisfjädern!

De två avslutande delmatcherna gick till Aura. I damsingeln fick Fyrisfjäderns Simona Pilgaard aldrig spelet att stämma och förlorade i tre raka set med siffrorna 15-14, 11-6, 11-5 till Frederikke Lund.

I mixeddubbeln fick Fyrisfjäderns Rasmus Espersen i par med Moa Sjöö Gozzi ge sig mot revanschlystna Emil Hybel och Amalie Kudsk. Stundtals jämnt spel men med siffrorna 11-5, 6-11, 11-9 och 11-8 i Auras favör slutade lagmatchen med en mycket viktig 4-2-seger till Fyrisfjädern.

Efter ännu en övertygande prestation av Fyrisfjädern toppar vårt lag tabellen med 28 poäng. Västra Frölunda är tvåa med 24 poäng och BMK Aura är kvar på tredjeplatsen med 19 poäng.

Nu åker våra spelare iväg på de individuella svenska respektive danska mästerskapen innan Umeå väntar på bortaplan den 6 februari. Sedan blir det ett längre uppehåll i Badmintonligan innan ny bortamatch den 4 mars mot Täby.

Nästa hemmamatch och den sista matchen i Grundserien spelas den 25 mars kl. 18.30 mot Trollhättan.

Kim Knudsen

Verksamhetschef /Sportchef

CEO/Sport manager

Styrelsen strategidag 2024

Fyrisfjäderns styrelse samt verksamhetschefen Kim Knudsen har idag 31 januari haft en sedan länge planerad strategidag. Föreningens strategi och målsättningar har under dagen diskuterats, analyserats och prioriterats. Målsättningen är att nu sammanfatta en planerad skrift/visions/måldokument som ska på remiss. Utvalda medlemsgrupper, träningsgrupper, föräldrar, partners och personal kommer att få möjlighet att bidra och delta i utvärderingen av förslaget. Förslaget på reviderat visionsdokument planerar styrelsen presentera två veckor innan det planerade årsmötet 26 september 2024.

Från vänster: Erik Jonzon (Ordförande), Mats Gustafsson, Martina Melander, Anna Hämberg Barron, Eva Carlsson, Louise Hammarbäck, Björn Bylund, Daniel Gholiof.