Aktuellt

Se vad som är på gång hos Fyrisfjädern, ta del av event och klubbnyheter.

Säsongens finaste pris – SM-TROFÉN – vinns av Fyrisfjädern! 

Alla vi i Fyrisfjädern kan i dag vara superstolta över de fantastiskt fina resultat och prestationer, som våra spelare har levererat under säsongens SM-tävlingar. I dag har vi vunnit SM-TROFÉN, som är det största man kan vinna i svensk badminton alla kategorier. En stor framgång för klubbens alla tävlingsspelare – från SM U15, till seniorelit till veterannivå. Oerhört roligt och motiverande för föreningen. Ett stort grattis och tack för ett fantastiskt bra jobb till alla spelare, tränare och ledare.

Läs mer om slutresultatet på Badminton Sweden

Para Camp 13-16 augusti!

Den 13-16 augusti kommer Sveriges första stora internationella Para Badminton Camp, ett internationellt parabadmintonläger som kommer ta plats på Fyrisfjädern i Uppsala. Lägret kommer innehålla olika former av badmintonpass samt teoripass med taktik och videoanalys. Även den meriterade rullstollstränaren Kim Mys Jung från Sydkorea som är bäst inom området kommer gästa lägret och dela med sig av sina erfarenheter tillsammans med sin spelare Lee Sam Seop, som tagit silver på Paraolympics i Tokyo.

Anmäl er HÄR

Ny medarbetare på Fyrisfjädern!

Vi välkomnar Petra Juremalm till Fyrisfjädern. Idag börjar Petra sin tjänst hos oss som assisterande hall- och servicecenteransvarig.

En rekryteringsprocess genomfördes i våras enligt plan, som vi berättade om på årsmötet i september 2023, för att hitta en ersättare till Viivian som kommer att lämna sitt ansvarsuppdrag då hon numera är pensionär. Vi räknar med att få möjligheten att träffa henne även framöver men då vid behov.

Kort om Petra som bor i en gammal rättarbostad i Rasbo. Är sambo har en vuxen tonåring som bor hemma  (3 har flyttat hemifrån). På gården finns även en hund (Jack Russel), katt och ett gäng höns.

Petra gillar varierat arbete med mycket människor omkring sig. Anser det är viktigt att hålla ordning och reda, skapa bra trivsel och service. Gillar att sköta administration så det funkar för alla.

Petra kommer närmast från Uppsalahem där hon har en lång karriär bakom sig som bland annat arbetsledare, samordnare, kvartersvärd och trygghetsvärdinna.

Rollen som Petra kommer att jobba i innehåller personalansvar för de anställda i Fyrisfjädern AB – rapporterar gör Petra till Kim Knudsen, Verksamhetschef.

Bemanning och förvaltningsansvar för hallen ingår i arbetsuppgifterna. Petra kommer dessutom att jobba både i Service Centret men också med andra uppgifter som bland annat aktiv hallförvaltning och delaktighet i våra arrangemang.

Då vi har mer än 125 000 besök varje år i hallen prioriterar vi nu en tjänst som kommer att hjälpa till att fortsatt hålla en hall i bra skick och hålla en hög servicenivå till alla våra besökare.

Under juni månad gör Petra sin introduktion och kommer att installera sig i sin nya tjänst.

I juli håller vi stängt tre veckor under v28-30. Vi öppnar återigen måndag 29 juli (v31)

Vi önskar Petra varmt välkommen till Fyrisfjädern.

Fyrisfjädare i alla åldrar i Komet!

Komet Open 2024

I helgen har vi haft fyrisfjädare i alla åldrar på plats i Stockholm för Komet Open! Kul med stor åldersbredd och kul med 20 medaljer!

🥇

HSU11 nivå 2 Malvin
DSU11 Iris

HDU13 Alex/Shaurya (Sundbyberg)

DS15 nivå2 Louise

DD11 Iris/Annina (Kista)

🥈

HSU15 Lucas

MDU15 nivå 2 Edvin/Louise

HDC Mattias/Niclas

DSU15 Arina

HD17 nivå2 Henry/Lukas

🥉

HSU13 Alex

HSU15 Elliot

DSU15 nivå 2 Ylva

HDU13 nivå 2 Malvin/Wille

HDU15 Marius/Elliot

HSC Lennart

DSU13 Tetiana

DSU13 nivå 2 Vanessa

HD15 nivå2 Neo/Edvin

DDU13/15 nivå2 Isabel/Viveka

Stort grattis!

SM-Silver till Fyrisfjädern

2024-05-18

Efter en fantastisk stark säsong med vinst i Grundserien och vinst i den tuffa semifinalen mot BMK Aura var det så äntligen dags för ännu en SM-final för Fyrisfjädern. Lördagen den 18 maj kl. 16.00 skulle vårt lag försöka ta det 19:e SM-guldet i finalen mot Påvelund. Inför storpublik på runt 1200 åskådare och en fin inramning i Fyrishov med hejaklack, musik, invigningstal och nationalsång var det nu upp till bevis för Fyrisfjädern. Skulle det bli revansch för förra årets finalförlust mot Trollhättan eller skulle Påvelund säkra sig klubbens första SM-guld!

Det blev återigen en rafflande och dramatisk final med flera jämna matcher men tyvärr för Fyrisfjädern lyckades det inte heller i år att bärga guldet. Påvelund var starkast och lyckades ta hem segern med 4-2. Självklart en besvikelse för såväl spelare och ledare som för våra många fans på läktarna. Här nedan en kort summering av delmatcherna.

Först ut dam- och herrdubblarna. Fyrisfjäderns erfarna Moa Sjöö Gozzi och Tilda Sjöö mot Påvelunds Nathalie Wang och Frederikke Östergaard och på banan bredvid Fyrisfjäderns Rasmus Espersen i par med Melker Zickerman Bexell mot rutinerade Gabriel Ulldahl och ligans starkaste dubbelspelare Andreas Söndergaard. I damdubbeln visade Moa och Tilda återigen styrkan. Tjejerna är oerhört samspelade och trygga med varandra och visade matchen igenom, att de ville vinna. Även om två av seten blev jämna, var det aldrig något tvivel. På säkert spel och mental styrka blev segersiffrorna 11-9, 11-7, 11-9 och därmed ledning med 1-0 till Fyrisfjädern.

I herrdubbeln fick Rasmus och Melker en kanonstart med seger 11-4 i första set men sedan tog Andreas Söndergaard tag i matchen. Han visade upp sin stora potential som dubbelspelare, kontrollerade säkert och smart matchbilden och lät sig inte störa av hemmapublikens entusiastiska hejaklack. Andra och tredjeseten vanns med 11-7, 11-7. I fjärde set kom Rasmus och Melker dock starkt tillbaka i matchen och tvingade fram en mycket spännande förlängning, som Påvelundparet dock till sist lyckades vinna med 15-13. Därmed utjämning till 1-1 i matchen.

Därefter dags för singelspel. På ena banan Fyrisfjäderns starka Andi Fadel Muhammad i herrsingel 2 mot Påvelunds Jacob Blom och på andra banan Fyrisfjäderns Cecilia Wang mot Påvelunds Frederikke Östergaard. Bägge matcherna blev ganska ensidiga föreställningar utan spänning alls. Jacob blev en enkel munsbit för Andi, som vann 11-2, 11-8, 11-6 och på banan bredvid var Påvelundspelaren lika överlägsen, när hon besegrade Cecilia med klara 11-4, 11-7, 11-6. Helt jämt, 2-2 i lagmatchen och stor spänning inför de avgörande sista delmatcherna.

De återstående matcherna – herrsingel 1 mellan Fyrisfjäderns Victor Kauffmann och Påvelunds Gabriel Ulldahl och på banan bredvid mixeddubbeln mellan Fyrisfjäderns Moa Sjöö Gozzi/Rasmus Espersen mot Påvelunds Nathalie Wang/Andreas Söndergaard – blev oerhört spännande. Bägge matcherna avgjordes först i femte set.

I herrsingeln fick Victor efter lite tröga inledningar i starten av seten styr på spelet och vann på snabbt offensivt spel 11-9, 11-7 och det såg således ut att bli ännu en solid seger i tre set. Men nej! Påvelundspelaren lyckades i tredje set dra ned på tempot och hålla bollarna nere, så att Victor inte kunde få gång i sitt anfallsspel. Det blev mycket jämnt men Victor fick inte längre grepp om initiativet och setet gick till Gabriel med 12-10. Detta blev tyvärr början på slutet för Victor, som aldrig fick ordning på spelet igen i de efterföljande seten. Påvelundspelaren fasthöll initiativet, Victors spel blev nervöst med många enkla misstag och Gabriel lyckades vända och vinna delmatchen efter 11-8, 11-5.

I mixeddubbeln fick Moa och Rasmus en drömstart med setseger 11-4 och fortsatta det fina spelet i andra tills slutet av setet. Återigen lyckades Påvelunds starka och rutinerade Andreas Söndergaard greppa tag i matchbilden, samtidigt som Nathalie Wang visade upp ett mycket imponerande och modigt spel vid nätet. Påvelundspelarna tog hem setet med 13-11. I tredje set kom dock Moa och Rasmus tillbaka igen. De visade återigen upp fokuserat och beslutsamt anfallsspel och tog hem setet med 11-8. Tyvärr hände dock samma sak som i Victors herrsingel. Spelet blev för passivt och stressigt med för många enkla misstag och initiativet hamnade hos Påvelundparet. Efter förlust med klara 11-5 skulle allt nu avgöras i skiljesetet. Nathalie och Andreas hade initiativet och ledningen men det blev ändå jämnt mot slutet av setet. Moa och Rasmus krigade på bra men tyvärr kom ett mycket tvivelaktigt domslut i samband med en serveretur från Rasmus att avgöra matchen. Rasmus blev bortdömt för dubbelslag, vilket inte någon annan än domaren såg, och därefter tog Påvelundparet hem setsegern med 11-9 och därmed hela lagmatchen med 4-2.

Grattis till Påvelund till det första SM-guldet. De lyckades hålla huvudet kallt i de avgörande situationerna, hade is i magen, kunde stå emot publiktrycket och hade marginalerna på sin sida.

Fyrisfjädern har spelat en mycket stark säsong i Badmintonligan. Laget vann Grundserien och visade stor styrka i semifinalen. Det gick tyvärr inte hela vägen men laget stod för många fina matcher och prestationer, bjöd på stor underhållning och visade upp en proffsig och engagerad inställning.

Stort Grattis till silvret.

Kim Knudsen

Verksamhetschef/Sportchef

Svenska Cupen 2024

I samband med SM finalen spelades även en av (om inte) Sveriges största ungdomstävling, Svenska Cupen!
Något speciellt med Svenska Cupen är att man enbart tävlar mot de som är födda samma år som en själv och att man tävlar för sitt landskap. Iår tävlade alla som var födda mellan 2013-2007 och Team Uppland lyckades ta 14 medaljer!!

🥈

HD2012 Alex/Victor

DD2007 Inez/sara

🥉

HS2012 Alex

HS2012 Victor

DS2013 Vanessa

DS2007 Inez

DS2007 Sara

MD2013 Malvin/Vanessa

MD2012 Alex/Wilma

MD2010 Emil/Meja

MD2007 Gustav/Sara

MD2007 Jasper/Inez

HD2010 Ture/Emil

DD2013 Iris/Vanessa

Stort grattis!

Gothenburg Open 2024

I helgen har ett gäng fyrisfjädare åkt till Göteborg för att spela Gothenburg Open, en favorittävling för många.

Hela 15 medaljer togs under helgen!!

🥇

DSU15 Arina

DSU11 Vanessa

HDU13 Erik/Yngve (Täby)

DDU11 Iris/Elin

🥈

HSU13 Erik

HSU15 Vilmer B S

HDU15 nivå 3 Neo/Wictor (Västerås)

MDB Oleksandra/Niklas (Askim)

🥉

DSU13 Iris

DSA Oleksandra

HSU13 Victor

DDU13 Tetiana/Vanessa

HDU13 Victor/Aariv (Täby)

HDU17 nivå 3 Robin/Vilmer L

MDU17 Stavbommarna (Ylva/Gustav)

Stort grattis och bra jobbat allihopa!

Komet Junior 2024

I slutet av april spelades Komet Junior där Fyrisfjädern hade en trupp på 23 spelare på plats. Tillsammans lyckades de skrapa ihop hela 17 pallplatser varav 4 guld!

🥇

DDU13 Isabel/Wilma

DSU15 nivå 2 Louise

MDU15 nivå 2 Elliot/Ylva

HDU15 nivå 2 Ture/Oliver (Södermalm)

🥈

DDU13 nivå 2 Iris/Annina (Kista)

DDU15 nivå 2 Louise/Ylva

HSU15 nivå 2 Neo

MDU15 nivå 2 Marius/Alina (Täby)

HSU15 Lucas

HDU13 nivå 2 Einar/Ronny (Täby)

HDU13 nivå 2 Malvin/Nathan (Bromma)

🥉

MDU13 Wille/Elise (Täby)

MDU15 nivå 2 Neo/Louise

HSU15 Erik

HDU13 nivå 2 Wille/Krish (Norrköping)

HDU15/U17 Marius/Elliot

HDU15 Neo/Henry

Stort grattis allihopa

Fyrisfjädare i hela världen!


I veckan har våra fyrisfjädare varit över hela världen och spelat!

Våra små fyrisfjädare har vart iväg till Stockholm och spelat Gåsfjädern! Många fina pallplatser blev det efter helgen.

🥇

DSU11 nivå 2 Iris

HSU15 nivå 2 Neo

🥈

DDU13 Isabel/Nora (Spårvägen)

🥉

HSU11 Malvin

DSU13 Isabel

HSU 15 Erik

HDU15 Marius/Ture

I Varberg hade vi också Vilmer på plats som lyckades ta ett silver i HD och ett brons i mixeddubbel.

I Luxemburg gick det bästa för Rasmus som lyckades ta sig hela vägen till final I herrdubbel! Rasmus fick med sig ett silver efter en väl spelad final mot Swedish Open vinnarna Boe/Kjær. Rasmus var också i kvartsfinal i mixeddubbel.

På andra sidan Atlanten i Mexico lyckades Oleksii ta sig hela vägen till semifinal i mixed. I semifinalen blev det förstaseedade mexikanska paret lite för starka denna gång.

Stort grattis allihopa och bra jobbat!

Nu laddar vi om för Lag SM finalen den 18 maj!!

Fyrisfjädern v BMK Aura

2024-04-29

Vilken semifinal vi fick se, när BMK Aura gästade Fyrisfjädern måndag kväll! Bägge lagen ställde upp i något när starkaste uppställningar i jakten på finalplatsen lördagen den 18 maj i Fyrishov. 

Efter Grundseriematcherna, där Fyrisfjädern vann bortamatchen i Malmö i en sann rysare med 4-3 efter Golden Set och hemmamatchen med 4-2 i en lika jämn match, var förväntningen en lika oviss och spännande tillställning även i semifinalen.

Trevlig inramning med storpublik och prominent besök av Uppsalas landshövding Stefan Attefall motiverade de båda lagen från första boll. I de två första matcherna skulle Fyrisfjäderns Victor Kauffmann i herrsingel 1 upp mot förra detta Sverigeettan Felix Burestedt och på banan bredvid skulle Fyrisfjäderns starka damdubbel Moa Sjöö Gozzi och Tilda Sjöö ännu engång upp mot Auras starka danskor Amalie Kudsk/Frederikke Lund.  Victor visade direkt, att han ville kontrollera matchen. I sin nuvarande starka form fick han en kanonstart på matchen med seger 11-4 i förstasetet. Han fortsatta med samma fokuserade spel och på bra nät- och anfallsspel gav han aldrig sin motståndare chansen. Andra- och tredjeseten vanns lika enkelt med siffrorna 11-9, 11-7.

I damdubbeln var det oerhört hårt och jämt och som vanligt blev det många långa dueller mellan tjejerna. Auraspelarna vann förstasetet med 15-13, Moa och Tilda kom starkt tillbaka och lyckades slå hål på motståndarnas defensiv i andrasetet, som vanns med 11-4. Sedan blev det återigen två superjämna och stenhårda set, där Auraspelarna först tog hem tredjesetet med 13-11 och sedan hade matchbollar i fjärde, innan Moa och Tilda på starkt spel kom tillbaka och tog hem setet med 14-12! Under tiden hade Andi Fadel Muhammad hunnit spela klart herrsingel 2 mot danske Rasmus Messerschmidt, som återigen visade upp ett mycket starkt spel. Han är lurig, bra på att läsa spelet och gav hela tiden Andi problem med en bra och intelligent offensiv. Matchen blev tuff och jämn men Andi var snäppet starkare. Efter förlust i förstasetet med 10-12 kom Andi tillbaka och vann andrasetet 11-4. Tredje blev mycket hårt men till slut vann Andi setet 12-10. Det tog knäcken på dansken, som tröttnade i fjärde. Andi tog hem setet med 11-7 och gav därmed Fyrisfjädern ledningen med 2-0. 

I damdubbeln var det fortfarande match! Tyvärr blev dock femte och avgörande set en förlust med siffrorna 11-7 för Tilda och Moa. En lite oväntad förlust för våra annars så segervana och stabila tjejer men en bra prestation av ett starkt kämpande Aurapar. I och med förlusten i damdubbel blev det förnyad spänning i lagmatchen. 2-1 till Fyrisfjädern inför damsingeln och herrdubbeln.

Det blev två klara matcher! I herrdubbeln visade Melker Zickermann Bexell upp ett strålande spelhumör och tillsammans med en heltaggad Rasmus Espersen gjorde de oväntad kort process med Auras danskare Emil Hybel och Rasmus Messerschmidt. Fyrisfjädernspelarna styrde allt och spelade mycket bra offensivt spel. Annars så starka Emil Hybel kom aldrig in i matchen och Fyrisfjädernspelarna utökade ledningen i lagmatchen till 3-1 efter siffrorna 11-3, 11-6, 11-6.  En fantastisk start på lagmatchen och en ointaglig 4-0-ledning till Fyrisfjädern! Tyvärr gick det inte alls för Cecilia wang i damsingeln mot Auras löpstarka Frederikke Lund. Förstasetet blev jämt men Cecilia förlorade tyvärr 12-10. Därefter fick hon aldrig riktigt grepp om matchen. För många egna misstag och stabilt och säkert spel från Auraspelaren innebar förlust i tre raka set efter 11-5, 11-9 i andra- och tredjeseten.

Nu blev det på allvar spännande! Ledning för Fyrisfjädern med 3-2 i lagmatchen och en helt avgörande mixeddubbel väntade. Fyrisfjäderns Moa Sjöö Gozzi i par med Rasmus Espersen mot erkänt starka Emil Hybel i par med Amalie Kudsk. I senaste mötet mellan de båda paren vann Auraspelarna med 3-1 i set i Fyrisfjädern, så det var med befogad nervositet, publiken väntade in mixeddubbeln – men det blev lyckligtvis Fyrisfjäderns kväll! Moa och Rasmus hade bestämt sig och med stort fokus och mycket vilja tog de tag i taktpinnen direkt. 11-5, 11-6 i de två första seten och stor fördel för Fyrisfjädern. Det blev dock spänning igen efter tredjesetet, där Emil Hybel plötsligt lyckades med sitt spel och där Fyrisfjädernparet blev lite för passiva och trevande. 11-9 till Auraparet och ny nervositet! Det blev dock Moas och Rasmus´ match. I fjärdesetet visade Moa upp ett mycket starkt serve- och nätspel och Rasmus lyckades med mycket fint anfallsspel. Segersiffrorna skrevs till 11-7 och därmed blev det till slut 4-2  till Fyrisfjädern.

Efter den starka semifinalvinsten är det därmed klart, att Fyrisfjädern återigen står i SM-finalen, som spelas lördagen den 18 maj kl. 16.00 i Fyrishov. Motståndare blir Påvelund, som i sin semifinal besegrade Västra Frölunda.

Kim Knudsen

Verksamhetschef/Sportchef