Fyris Open 2023

Under helgen den 3-5 november arrangerades för första gången Fyris Open – en helt ny tävling, både för Fyrisfjäderns spelare och för Sveriges övriga föreningar. Vår idé var att arrangera den första och bästa tävlingen som verkligen var för alla – från nybörjare i de yngsta åldrarna till de äldsta motionärerna och däremellan elitspelarna.

Vi lyckades riktigt bra med det mesta och fick såväl under som efter tävlingen positiva kommentarer och beröm. Vi är nöjda med ett överraskande högt deltagarantal – ungefär 400 anmälda spelare – men dock lite besvikna ändå, eftersom vi inte lyckades få med veteranerna eller para-spelarna denna gång. Framöver kommer vi arbeta för att skapa tävlingar för just dessa målgrupper och självklart vill vi göra allt vi kan för att få veteraner och paraspelare med på nästa års Fyris Open.

Fredagen präglades av alla juniorsinglar och startade lite senare på dagen. Från klockan ett rullade matcherna igång och höll på tills sista matchbollen var slagen vid ungefär 21-tiden. En dag fylld med spännande matcher mellan duktiga juniorer, både tävlingsvana och mindre rutinerade spelare. Här var det nivå 3 och 2 spelare som fick chansen att visa vad de går för. Riktigt kul att se så mycket glädja och engagemang på banorna!

På lördagen fortsatte juniorerna med sina dubblar samtidigt som seniorerna stormade hallen med sina singlar! Som vanligt blev det fullt drag i herrklasserna Elit, A, B och C men tyvärr lite mindre anmälda i damsinglarna. En dålig trend i Sverige som vi försöker bryta i denna tävling genom att ha lockande prispengar även i damklasserna – exakt samma nivåer som för herrarna. Vi vill se flera tjejer i tävlingen, vilket vi framöver kommer fokusera hårt på. Ambitionen är, att vi till nästa års Fyris Open skall lyckas att stärka klasserna även på damsidan. 

På söndagen – sista tävlingsdagen – startade vi upp direkt med ett stort gäng förstagångare – alltså spelare som skulle tävla för första gången. Samtidigt hade vi alla seniordubblar tillsammans med alla nivå 1 spelare i tävlingen. En mycket intressant tävlingsdag där vi kunna se några av landets bästa spelare tävla bredvid de som spelade sin första tävling någonsin och som kanske drömmar om att någon gång stå på elitbanan. Utan några större problem tog vi oss igenom den sista dagen och även om inte allt gick helt smärtfritt hade vi då klarat av vår första upplaga av Fyris Open.

Vi tar med oss många lärdomar till nästa arrangemang och även till nästa Fyris Open. Som utgångspunkt planerar vi in tävlingen till nästa års höstlov.

Vi vill rikta ett extra stort tack till vår tävlingsansvarig Dmytro Karpenko och till vår chefstränare Elena Prus som ”kämpade” i sekretariatet under hela tävlingen. Även ett stort tack till de frivilliga funktionärerna som ställde upp och hjälpte till. Sist men inte minst vill vi passa på att rikta ett stort tack till alla spelare som deltog i tävlingen och till alla positiva föräldrar som hejade och stöttade såväl barnen som vi ledare. Vi ses i hallen framöver och självklart på Fyris Open 2024.

Josef Baroudi, Ungdomsansvarig och Kim Knudsen, Verksamhetschef