Fyrisfjädern v BMK Aura

2024-04-29

Vilken semifinal vi fick se, när BMK Aura gästade Fyrisfjädern måndag kväll! Bägge lagen ställde upp i något när starkaste uppställningar i jakten på finalplatsen lördagen den 18 maj i Fyrishov. 

Efter Grundseriematcherna, där Fyrisfjädern vann bortamatchen i Malmö i en sann rysare med 4-3 efter Golden Set och hemmamatchen med 4-2 i en lika jämn match, var förväntningen en lika oviss och spännande tillställning även i semifinalen.

Trevlig inramning med storpublik och prominent besök av Uppsalas landshövding Stefan Attefall motiverade de båda lagen från första boll. I de två första matcherna skulle Fyrisfjäderns Victor Kauffmann i herrsingel 1 upp mot förra detta Sverigeettan Felix Burestedt och på banan bredvid skulle Fyrisfjäderns starka damdubbel Moa Sjöö Gozzi och Tilda Sjöö ännu engång upp mot Auras starka danskor Amalie Kudsk/Frederikke Lund.  Victor visade direkt, att han ville kontrollera matchen. I sin nuvarande starka form fick han en kanonstart på matchen med seger 11-4 i förstasetet. Han fortsatta med samma fokuserade spel och på bra nät- och anfallsspel gav han aldrig sin motståndare chansen. Andra- och tredjeseten vanns lika enkelt med siffrorna 11-9, 11-7.

I damdubbeln var det oerhört hårt och jämt och som vanligt blev det många långa dueller mellan tjejerna. Auraspelarna vann förstasetet med 15-13, Moa och Tilda kom starkt tillbaka och lyckades slå hål på motståndarnas defensiv i andrasetet, som vanns med 11-4. Sedan blev det återigen två superjämna och stenhårda set, där Auraspelarna först tog hem tredjesetet med 13-11 och sedan hade matchbollar i fjärde, innan Moa och Tilda på starkt spel kom tillbaka och tog hem setet med 14-12! Under tiden hade Andi Fadel Muhammad hunnit spela klart herrsingel 2 mot danske Rasmus Messerschmidt, som återigen visade upp ett mycket starkt spel. Han är lurig, bra på att läsa spelet och gav hela tiden Andi problem med en bra och intelligent offensiv. Matchen blev tuff och jämn men Andi var snäppet starkare. Efter förlust i förstasetet med 10-12 kom Andi tillbaka och vann andrasetet 11-4. Tredje blev mycket hårt men till slut vann Andi setet 12-10. Det tog knäcken på dansken, som tröttnade i fjärde. Andi tog hem setet med 11-7 och gav därmed Fyrisfjädern ledningen med 2-0. 

I damdubbeln var det fortfarande match! Tyvärr blev dock femte och avgörande set en förlust med siffrorna 11-7 för Tilda och Moa. En lite oväntad förlust för våra annars så segervana och stabila tjejer men en bra prestation av ett starkt kämpande Aurapar. I och med förlusten i damdubbel blev det förnyad spänning i lagmatchen. 2-1 till Fyrisfjädern inför damsingeln och herrdubbeln.

Det blev två klara matcher! I herrdubbeln visade Melker Zickermann Bexell upp ett strålande spelhumör och tillsammans med en heltaggad Rasmus Espersen gjorde de oväntad kort process med Auras danskare Emil Hybel och Rasmus Messerschmidt. Fyrisfjädernspelarna styrde allt och spelade mycket bra offensivt spel. Annars så starka Emil Hybel kom aldrig in i matchen och Fyrisfjädernspelarna utökade ledningen i lagmatchen till 3-1 efter siffrorna 11-3, 11-6, 11-6.  En fantastisk start på lagmatchen och en ointaglig 4-0-ledning till Fyrisfjädern! Tyvärr gick det inte alls för Cecilia wang i damsingeln mot Auras löpstarka Frederikke Lund. Förstasetet blev jämt men Cecilia förlorade tyvärr 12-10. Därefter fick hon aldrig riktigt grepp om matchen. För många egna misstag och stabilt och säkert spel från Auraspelaren innebar förlust i tre raka set efter 11-5, 11-9 i andra- och tredjeseten.

Nu blev det på allvar spännande! Ledning för Fyrisfjädern med 3-2 i lagmatchen och en helt avgörande mixeddubbel väntade. Fyrisfjäderns Moa Sjöö Gozzi i par med Rasmus Espersen mot erkänt starka Emil Hybel i par med Amalie Kudsk. I senaste mötet mellan de båda paren vann Auraspelarna med 3-1 i set i Fyrisfjädern, så det var med befogad nervositet, publiken väntade in mixeddubbeln – men det blev lyckligtvis Fyrisfjäderns kväll! Moa och Rasmus hade bestämt sig och med stort fokus och mycket vilja tog de tag i taktpinnen direkt. 11-5, 11-6 i de två första seten och stor fördel för Fyrisfjädern. Det blev dock spänning igen efter tredjesetet, där Emil Hybel plötsligt lyckades med sitt spel och där Fyrisfjädernparet blev lite för passiva och trevande. 11-9 till Auraparet och ny nervositet! Det blev dock Moas och Rasmus´ match. I fjärdesetet visade Moa upp ett mycket starkt serve- och nätspel och Rasmus lyckades med mycket fint anfallsspel. Segersiffrorna skrevs till 11-7 och därmed blev det till slut 4-2  till Fyrisfjädern.

Efter den starka semifinalvinsten är det därmed klart, att Fyrisfjädern återigen står i SM-finalen, som spelas lördagen den 18 maj kl. 16.00 i Fyrishov. Motståndare blir Påvelund, som i sin semifinal besegrade Västra Frölunda.

Kim Knudsen

Verksamhetschef/Sportchef