Västra Frölunda v Fyrisfjädern 

2024-01-08

Efter jul- och nyårshelgerna var det dags för bortamatchen mot toppkonkurrenten Västra Frölunda i en tidig seriefinal. Göteborgarna ställde upp i nästintill starkaste uppställning medan Fyrisfjädern hade återbud från Victor Kauffmann , Johan Azelius och Moa Sjöö Gozzi. Victor fick en lättare sträckning i vaden under tävling i helgen och ville inte riskera att den förvärrades. Johan dras fortfarande med sin krånglande höft och Moa Gozzi Sjöö kan inte gå för fullt än efter sin fotskada. Fyrisfjäderns trupp är stark, så trots frånvaron från spelarna ovan var det optimistiska spelare med stor tro på succé, som åkte i väg för viktiga matchen mot Västra Frölunda. 

Det blev en riktigt bra och spännande toppmatch mellan två av säsongens favoriter till den slutliga SM-finalen i maj. Det blev en stenhård fight och mycket jämnt i flera av matcherna och inte överraskande skulle matchen komma att avgöras i Golden Set. 

Efter återbuden från herrsingelspelarna fick Mykhailo Vyshnevyi återigen chansen i herrsingel 2, där han stod för en riktigt bra kämpainsats mot Västra Frölundas starka dansk, Jakob Houe. Som väntat blev det dock en för stor utmaning för den unga ukrainaren, som föll i tre raka set med siffrorna 11-7, 11-6, 11-5. Samtidigt utkämpades en dramatisk och välspelad damdubbel på den andra banan. På förhand en nyckelmatch i lagmatchen. Efter Moas återbud hade Fyrisfjädern valt att ställa upp med Tilda Sjöö i par med Romina Olyaee, återigen en ny damdubbelkonstellation. För motståndet stod Elin Öhling och Elin Ryberg. Den nykomponerade damdubbeln med Tilda och Romina hittade snabbt ett välfungerande samspel och gav järnet i den mycket hårda och långa matchen, som skulle gå i fem set. Västra Frölundaparet tog hem första setet med 11-6, Tilda och Romina kämpade hem andra setet med 11-9 men hamnade återigen i underläge efter seger till Frölundaspelarna med 11-9 i tredje set. Fjärde set blev en sann rysare, där Tilda Och Romina visade prov på stark mental styrka. Trots matchbollar emot sig lyckades de vinna med 14-12 och ta setet till avgörande skiljeset. Efter ännu ett dramatiskt och stenhårt set lyckades Fyrisfjädernparet på ett imponerande sätt att ta hem den viktiga delsegern efter setvinst med 11-9. 1-1 i lagmatchen och fortsatt helt ovisst.

I herrdubbeln ställde Fyrisfjädern upp med Rasmus Espersen i par med vår starka singelspelare Andi Fadel Muhammad. En något ovan konstellation där dubbelspelaren Rasmus skulle försöka dirigera runt med singelspelaren Andi. Men det blev stundtals en riktigt bra herrdubbelmatch mot favoriterna Jesper Toft och Joel Hansson, som i början hade svårt att hantera Andis dubbelspel. Det var otroligt nära att gå vägen för Fyrisfjädernparet, som överraskande tog hem de två första seten med siffrorna 11-9, 11-9. Därefter fick dock danske Jesper Toft kontroll på läget och på ett säkert sätt lyckades Frölundaspelarna ändå ta hem segern efter seger i de tre återstående seten med siffrorna 11-8, 11-6 och 11-5. Västra Frölunda hade därmed återigen ledningen i lagmatchen. På andra banan var damsingeln i gång. Fyrisfjäderns starka danska Simona Pilgaard vann enkelt de två första seten med siffrorna 11-6, 11-5 mot Elin Ryberg. Elin visade dock prov på fin moral och kämpade sig tillbaka i tredje setet, där Simona spelade aningens nervöst och med lite för lågt tempo. Hon lyckades dock till slut ta hem setet med 13-11 och därmed den viktiga fjärde delmatchen. 2-2 i lagmatchen och fortsatt stor spänning.  

Dags för herrsingel 1 mellan Sverigeettan Gustav Björkler och Fyrisfjäderns Andi Fadel Muhammad. Spelarna tränar till vardags med varandra på centerträningen i Uppsala och kan varandra utantill. Andi visade sig dock vara den starkaste. Han är i riktigt bra form och spelar med stor säkerhet i ett högt tempo, så det blev aldrig riktigt spännande. Segersiffrorna skrevs till 11-7, 11-5 och 12-10. 

På andra banan var det nu upp till Fyrisfjäderns mixeddubbelpar Rasmus Espersen och Tilda Sjöö, om det skulle bli seger och därmed 3 poäng till Fyrisfjädern. För motståndet stod starka danske dubbelspelaren Jesper Toft i par med Elin Öhling. Efter hård fight från Fyrisfjädernspelarna i de två första seten, där Frölundaparet tog hem första setet med 13-11 och Rasmus Och Tilda vann andra med 11-9, blev det dock återigen Jesper Toft, som tog kontroll över matchen. Frölundaparet vann tredje och fjärde seten med siffrorna 11-6, 11-7. Således 3-3 i lagmatchen och avgörandet skulle nu ske i Golden Set.  

Efter val av kategori från Västra Frölunda blev det herrsingel, som skulle avgöra matchen. Fyrisfjädern ställde upp med Andi Fadel Muhammad och inte helt överraskande valde Västra Frölunda att skicka in danske stortalangen Jakob Houe. Och vilken dramatik det blev! Efter jämnt och hårt spel upp till 6-6 tog Jacob fram storspelet och ledningen med 10-7. Matchboll för Jakob men med anledning av ett blödande knä fick dansken omplåstras innan spelet kunde återupptas. Här visade dock Andi en fantastisk mental styrka. Han stod emot tre matchbollar med säkert och fokuserat spel och med en imponerande vilja och beslutsamhet tog han av bara farten de sista två poängen och därmed matchen med 12-10. 

Fyrisfjädern vann därmed lagmatchen med 4-3 och tog 2 viktiga poäng med hem till Uppsala.

Fyrisfjädern utökar därmed ledningen i tabelltoppen i Badmintonligan. Med 22 inspelade poäng har Fyrisfjädern tre poängs försprång till Västra Frölunda och trean BMK Aura. Badmintonligan fortsätter med hemmamatchen mot Påvelund tisdagen den 23 januari kl. 18.30.