Victor Badminton-SM 2024 – en stor succé för Fyrisfjädern Badmintonklubb.

Individuella Senior-SM 2024 arrangerades av Badminton Sweden i samarbete med Göteborgs Badmintonförbund i Kvibergs Parks is- och sporthall. En helt nybyggd och mycket fin arena med fantastiska möjligheter för många olika idrottsaktiviteter – badminton, basket, handboll, innebandy, volleyboll, fotboll, hockey, konståkning och till och med längdskidåkning längst ned i byggnaden. Det finns även ett stort antal fina läktarplatser för såväl sittande som stående publik samt för funktionshindrade. En bra arena för SM i badminton, som blev en stor succé för Fyrisfjädern.

Vi skall vara väldigt stolta över och nöjda med ett mycket starkt SM för vår förening, såväl resultat- som prestationsmässigt. Det finns alltid en mycket hög målsättning för vår elittrupp och självklart skall allt lyckas och gå vår väg för att infria målen. På förhand hade Fyrisfjädern målsättningen att vinna två SM-guld och totalt 7 medaljer. Våra spelare lyckades med guldmålsättningen, när Tilda Sjöö och Moa Sjöö Gozzi vann damdubbeln och Andi Fadel Muhammad vann herrsingel. Sedan var Cecilia Wang ytterst nära att ta hem guldet i damsingel men fick nöja sig med silvret. Utöver guld- och silvermedaljerna blev det även en bronsmedalj för Oscar Reuterhäll i herrdubbel.

Vi lyckades inte helt med den totala målsättningen om 7 medaljer men med 2 SM-guld visade Fyrisfjädern sig ändå som den starkaste föreningen i Sverige vad det gäller antalet svenska mästerskap. Här nedan lite mer om spelarprestationerna:

Andi Fadel Muhammad har hittills haft en strålande bra säsong och även om några skadekänningar i fot och knä har stört honom den senaste tiden visade han upp stort självförtroende och stabilt starkt spel hela vägen fram mot SM-guldet i herrsingel. Finalen mot rutinerade och flerfaldiga SM-guldmedaljören Gabriel Ulldahl från Påvelund blev som väntat den tuffaste utmaningen för Andi. Ulldahl försökte störa Andi mentalt och bryta ned honom med sitt säkra grundspel men misslyckades. Andi visade trots aningens nervositet och några enstaka enkla misstag att han kunde hålla sig lugn och fokuserad matchen igenom. Hans höga tempo, säkra grundspel och sylvassa anfallsslag tog så småningom ut musten ur Ulldahl och med siffrorna 21-15, 21-17 spelade han hem sitt och Fyrisfjäderns första SM-guld.

Tilda Sjöö i par med syster Moa Sjöö Gozzi var på förhand favorittippade att ta hem mästerskapet i damdubbel. Paret har haft en mycket stark säsong och efter den senaste triumfen med titelsegern i Swedish Open var såklart förväntningarna stora. Men med förväntningar följer som bekant även den mentala pressen! Tjejerna visade sig dock redan i SM-tävlingens inledande match i första omgången, där de pressades hårt och först tog hem segern i tredje set, att de har den mentala styrkan som behövs. I finalen mot Täbys starka och hårtslående Clara Nistad i par med Miranda Johansson kontrollerade Fyrisfjädernparet matchen med bra och säkert grundspel utifrån deras urstarka defensiv. Med överblick och lugn hittade de vägarna förbi sina motståndare och när chansen kom, avgjorde tjejerna nyckelduellerna med en kontrollerad och avgörande offensiv. Segersiffrorna skrevs till klara 21-15, 21-12. Därmed Tildas och Moas första damdubbeltitel tillsammans samt Fyrisfjäderns andra SM-guld i årets svenska mästerskap.

I damsingel fick Cecilia Wang ta emot ett fint silver. Självklart hade både hon och Fyrisfjädern hoppats på ett SM-guld till Cecilia och det var också väldigt nära att gå vägen för vår duktiga damsingelspelare, när hon återigen stod mot tuffa rivalen Mirjam Lindgärde från Askim. Tjejerna brukar spela stenhårda matcher mota varandra, senast i Täbys Grand Prix-turnering i december, där Cecilia vann 22-20 i tredje och avgörande set. Även SM-finalen gick till skiljeset! Cecilia låg under det mesta av förstasetet men med mycket vilja och en fantastisk kämpaglöd lyckades hon komma i kapp och till och med få flera setbollar. Tyvärr lyckades Cecilia dock inte ta hem setet, som Mirjam vann 24-22. Andra setet blev lika jämnt men återigen på ren vilja lyckades Cecilia vinna setet 22-20. Under seten hade Cecilia dock vid flera tillfällen haft problem med ena foten, som hon skadade tidigare under semifinalen. Trots behandlingar och pauser blev påfrestningarna större och större i den stenhårda SM-finalen och i tredje set blev det tyvärr för mycket för Cecilias fot. Mirjam vann till slut 21-12 men Cecilia kan med stolthet glädjas över ett starkt mästerskap och silvermedaljen.

I herrdubbel blev det tyvärr förlust i semifinalen för Oscar Reuterhäll i par med Trollhättans Jesper Borgstedt. Efter 17-21, 16-21 fick killarna ge sig mot Ludwig Axelsson/Jakob Ekman Täby/Västra Frölunda. Oscar och Jesper lyckades aldrig riktigt få greppet om sina motståndare, som nästan hela tiden hade initiativet och kontrollen i duellerna. Oscar kan dock vara glad och stolt över bronsmedaljen, som därmed blev Fyrisfjäderns fjärde och sista medalj under SM-tävlingen.

Utöver medaljörerna hade Fyrisfjädern såklart även ett antal övriga spelare i kamp på SM. Samtliga kämpade väl och slogs hårt för att ta sig vidare i tävlingen. Här vill jag nämna några i gänget: Mixedparet Daniel Gholiof i par med Olivia Hellman tog sig efter tuffa matcher och segrar i fredagens kvalspel in i huvudtävlingen, där de även lyckades vinna 16-delsfinalen, innan motståndet blev för svårt i 8-delsfinalen. Vanja Kårehed vann sin 16-delsfinal efter bra spel, innan det även tog slut för henne i 8-delsfinalen. Slutligen jättekul för damdubbeln Sofia Björck/Olivia Hellman, att de efter en stark seger i 8-delsfinalen tog sig vidare till kvartsfinalen, där det tyvärr tog slut mot Västra Frölundas Sanne Ekberg/Elin Öhling.

Allt som allt ett mycket bra SM för Fyrisfjädern och ett Stort Grattis till våra svenska mästare och silver-/bronsmedaljörer.

Lyssna på intervjus med Fyrisfjädernspelarna på nedan länkar:

Andi: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/andi-fadel-muhammad-sm-guld-2024-i-herrsingel

Moa/Tilda: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/huvudtraenare-elena-prus-om-sm-i-goeteborg-2024

Elena: https://badmintonplay.se/fyrisfjadern/watch/huvudtraenare-elena-prus-om-sm-i-goeteborg-2024