3 guld i säsongens första SGP!

Rapport från elittävlingen Täby Svenskt Grand Prix 1-3 september

I helgen har höstens första stora svenska elittävling i badminton spelats i Täby. Merparten av den svenska badmintoneliten deltog och för Fyrisfjädern Badmintonklubbs del blev det en mycket lyckad tävling. Resultatmässigt blev det till fina segrar i mixeddubbel, damsingel och herrdubbel samt en tredjeplats i damdubbel. Klubben fick även fina placeringsmässiga framgångar för flera unga spelare, som visade upp sig i konkurrens med de starkaste elitspelare.

I mixeddubbel tog Fyrisfjäderns försvarande svenska mästare Tilda Sjöö och Melker Zickerman-Bexell hem slutsegern efter seger i två raka set, 21-16 21-16. Paret övertygade stort mot förstaseedade Nathalie Wang (Komet)/Jakob Ekman (Västra Frölunda). Fyrisfjäderns starka mixedpar hade full kontroll på matchen med stabilt offensivt spel.

I herrdubbel vann Fyrisfjäderns Oscar Reuterhäll finalen tillsammans med Jakob Ekman från Västra Frölunda. Första set vanns enkelt efter övertygande anfallsspel med 21-8 men sedan gick paret helt i stå och förlorade andra set med 21-12. I tredje set växlade Oscar och Jakob dock upp igen med tempohöjning och fokuserat spel. Segersiffrorna skrevs till 21-11.

Den tredje kategorisegern kom i damsingel, där Fyrisfjäderns Cecilia Wang spelade en rafflande och mycket underhållande final mot Mirjam Lindgärde från Askim. Cecilia levde upp till sin förstaseedning men först efter en rejäl fight mot Göteborgsspelaren. Cecilia tog hem ett jämt första set med 21-19, där hon visade prov på riktigt fint spel. Hon vände ett 4-poängs underläge i slutet av setet till seger. I andra set kunde Cecilia dock inte hålla i sin plan från första setet och kom snabbt i underläge med alldeles för många poäng. Det blev till slut 21-9 till Mirjam Lindgärde. Tredje setet blev en nervkittlande tillställning. Mirjam fortsatta sitt starka spel från andra set och hade en så stor ledning i slutet av setet, att nog de flesta trodde, att det var kört för Cecilia Wang. Men nej, hon gav aldrig upp och hittade tillbaka i vinnarspåret. Efter en fantastisk duell kom Cecilia på 21-20, innan hon sedan tog hem segern med 22-20.

I damdubbel blev det till en tredjeplats för Romina Olyaee i par med Fiona Hallberg från Askim. Tjejerna fick aldrig riktigt ordning på spelet, förlorade i två raka set och fick nöja sig med tredjepriset.

Bland Fyrisfjäderns övriga deltagare blev det till fina insatser och placeringar, som lovar gott inför framtiden. Mariia Kholodna gick till kvartsfinal i damsingel från kvalifikationen, där det först blev respass efter tre set mot Påvelunds starka Khushi Harakamani, Elof Åberg och Oleksii Titov tog sig efter bra spel till åttondelsspel och i damdubbel spelade även Mariia Kholodna tillsammans med Sofia Björck sig fram till åttondelen. Mariia tog även en fin kvartfinalplats i mixeddubbel tillsammans med Täbys Morskogen.

Kim Knudsen

Verksamhetschef/Sportchef