6 medaljer på Veteran SM

Veteran-SM 2024 – en stor succé för Fyrisfjädern Badmintonklubb.

Veteran-SM 2024 arrangerades av Badminton Sweden i samarbete med Västerås Badmintonförening i Bellevuestadion. 

Återigen skall vi vara väldigt stolta över och nöjda med ett mycket starkt SM för vår förening. Vi har många duktiga veteraner, som gillar att tävla och precis som för våra elitspelare och tävlingsungdomar finns det även i veterangruppen höga målsättningar, när det vankas SM. Ett gäng förväntansfulla Fyrisfjädernspelare fajtades om medaljerna i det rekordstora deltagarfältet. Hela 285 deltagare hade anmält sig till Veteran-SM!  

Fyrisfjädern lyckades riktigt bra! Med 1 SM-guld och 5 bronsmedaljer visade Fyrisfjäderns veteraner upp sig på bästa sättet. Dessa fina placeringar kommer vara ett väsentligt bidrag i Fyrisfjäderns jakt på säsongens åtråvärda SM-trofén – den trofén som tilldelas den föreningen, som har lyckats bäst på samtliga SM-tävlingar. Här nedan lite mer om spelarprestationerna under Veteran-SM:

Veteran 65

I herrdubbelklassen i denna ålderskategori stod Fyrisfjäderns tvillingar Mats och Tony Gustafsson för Fyrisfjäderns bästa resultat. Efter starka prestationer tog bröderna hem ännu ett SM-guld efter finalvinst med siffrorna 21-18 21-17 mot Cheddi Liljeström (Lugi) och Björn Wigardt (Täby). Ett Stort Grattis till Mats och Tony, där Mats svarade så här i intervjun efter SM-finalen: 

Hur känns det nu?

Det känns underbart att ännu en gång få vinna SM-guld tillsammans med tvillingbrorsan Tony. Vi har tränat och jobbat hårt för detta mål och det känns fantastiskt att få lyckas igen och även kunna bidra med någon poäng till Fyrisfjäderns jakt på SM-trofén. 

Hur var vägen fram mot guldet?

Efter en del mindre skador och annat hade vi planerat in några tävlingar i februari/mars för att tillsammans vässa dubbelformen. Framgångarna där bidrog nog till att resultatet på SM blev så bra som det blev. Annars tränar vi ju var för sig då Tony bor i Danmark. Själv tränar jag mest spinning och badminton 3–5 gånger i veckan. Förutom kvällsträningarna med Elena så har jag den bästa sparringpartnern i Gunnar Söderberg som ju även han tog medalj igen. 

Konkurrensen på veteran-SM tvingar fram det bästa för att kunna mäta sig och vinna. Bara i vår åldersklass finns en handfull spelare med allt från VM-guld till EM-brons i veteranklassen i prishyllan.

Vad betyder veteran-SM för Fyrisfjädern?

Fyrisfjädern ger oss alla möjligheten att både träna och tävla från barnsben upp till äldre veteranåldrar. Det är ju som vi alla vet viktigt att hålla igång med träning när man kommer upp i åldrarna. Att ha mixade träningsgrupper med inte bara tjejer och killar utan även blandade åldersgrupper efter spelstyrka gör det stimulerande att fortsätta gå på träningarna. Badminton är inte bara spelet på banan, utan även glädjen att träffas och ha kul tillsammans.

I de övriga klasserna fick Fyrisfjädern med sig 5 bronsmedaljer:  

Veteran 45

Efter en riktigt stark prestation av Fyrisfjäderns Mizanur Rahman i par med Melker Öberg från Ludvika blev det till en bronsmedalj i herrdubbel. På bra spel och med stark kämpaglöd lyckades Mizan och Melker ta sig fram till en något överraskande medaljplacering. 

Veteran 50

I denna kategori blev det till 2 bronsplaceringar för Fyrisfjädern. Markus Thor tog hem bronsmedaljen i herrsingel och sedan i herrdubbeln med klubbkompisen Mattias Lundqvist. Mattias hade även förhoppningar om medaljmatch i herrsingel men detta gick tyvärr inte vägen.

Veteran 55

Bröderna Erik och Gunnar Söderberg lyckades vinna bronset efter en tuff semifinal. Efter seger med 23-21 i förstasetet, blev det förlust med samma siffror i andrasetet. Tyvärr blev det där och då stopp för fortsättning i det avgörande skiljesetet, eftersom Erik Söderberg skadade sig i slutet av andrasetet. Tråkigt för killarna, som absolut hade haft en stor chans att ta sig till SM-final. 

Veteran 60

I denna ålderskategori lyckades Fyrisfjädernparet Erik Gunnarsson och Lennart Chrona ta hem ett överraskande brons i herrdubbel. Efter stenhårda vinstmatcher i gruppspelet tog det dock slut i semifinalen.

Ett mycket bra SM för Fyrisfjädern och ett Stort Grattis till våra svenska mästare och bronsmedaljörer

🥇HDV65 Mats Gustafsson/Tony Gustafsson

🥉HDV60 Lennart Chrona/Erik Gunnarson

🥉HSV50 Markus Thor

🥉HDV55 Erik Söderberg/Gunnar Söderberg

🥉HDV50 Markus Thor/Mattias Lundqvist

🥉HDV45 Mizanur Rahman/Melker Öberg (Ludvika)

Stort grattis till alla medaljörer!