BMK Aura v Fyrisfjädern 

Efter Fyrisfjäderns suveräna 6-0 överkörning mot Täby i senaste hemmamatchen var det i måndags så dags för seriefinal och toppmatch i Skåne mot Malmölaget BMK Aura. Bägge lagen på samma poäng med Fyrisfjädern som etta och Aura som tvåa. Fyrisfjädern kom till spel med samtliga tre danska toppspelare, som tog sig över Öresundsbron för samling med resten av gänget, inflygandes från Arlanda. Därmed upp till bevis för vårt lag mot en av medfavoriterna till SM-guldet.

2023-11-20

Redan från början och under uppvärmningen kändes atmosfären inte direkt mysig och avslappnad! spänt och taggad. De båda lagen var helt medvetna om betydelsen av denna toppmatch, så spelarna såg båda spända och taggade ut – och även vi ledare för den delen! Samtliga danska spelare känner varandra utantill, flera tränar med varandra och spelar även matcher mot varandra i den danska badmintonligan. Så återigen mycket prestige på spel. 

Intensivt och tufft från början på de två banorna. I herrsingel 1 skulle Fyrisfjäderns Victor Kauffmann upp mot Auras försvarande svenska mästare Felix Burestedt medan Fyrisfjäderns damdubbel Moa och Tilda Sjöö skulle ta sig an danskorna Frederikke Lund och Amalie Kudsk. Bägge matcherna blev långa och hårda. I damdubbeln visade Moa och Tilda dock återigen, att de har tagit ett rejält steg framåt. Även om det blev tajta set och en förlust i andra setet, kontrollerade tjejerna dock matchen och vann med siffrorna 11-8, 8-11, 11-5, 11-6. Det skall dock nämnas, att det stundtals var mycket långa och hårda dueller. En av duellerna pågick i mer än fyra minuter, med över 200 genomförda slag! I herrsingeln blev det desto mer spännande. Felix Burestedt tog första set, Victor svarade med vinst i andra, sedan blev det samma sak i tredje och fjärde seten innan det sista och avgörande femte setet. Tyvärr spelade Felix sig alldeles för enkelt upp i en stor ledning, som blev för svår för Victor att komma i kapp. Siffrorna blev 11-6, 5-11, 11-8, 11-13, 11-6 . Det är tydligt att se, att Victor fortfarande inte känner sig riktigt bekväm med spelformen där seten bara spelas till elva poäng. Men det skulle senare visa sig, att han ändå hade lärt sig en läxa från matchen.  

Sedan var det dags för Herrsingel 2, där Fyrisfjäderns formstarka indones Andy Fadel Muhammad skulle spela mot erfarna dansken Rasmus Messerschmidt. På andra banan skulle herrdubbeln igång.  Fyrisfjäderns Rasmus Espersen i par med Melker Zickerman Bexell skulle möta Auras singelkillar Felix Burestedt och Jacob Nilsson. Herrdubbeln blev kvällens snabbaste och enklaste match. En toppmotiverad Rasmus och en spelsugen Melker hade inga problem att manövrera ut Auradubbeln med siffrorna 11-9, 11-7, 11-9. I Herrsingel 2 började det hela på samma vanliga sätt, som vi har sett det tidigare, när Andi Fadel Muhammad spelar i Badmintonligan. Med övertygande och kontrollerad singelspel vann Andi enkelt de två första seten med siffrorna 11-8, 11-9 och fick även i tredje set en enkel resa fram till ledning med 7-2 och sedan 8-4. Men så plötsligt vände det hela. Danske Messerschmidt fajtade fantastiskt bra och lyckades vinna två snabba dueller och sedan med ett säkert grundspel trötta ut och pressa Andi till enkla misstag. Messerschmidt kom tillbaka och vann tredje setet i förlängning med 13-11. Andi började då att visa osäkerhet, tappade självförtroendet och kom aldrig sedan upp i vanlig nivå. Rasmus Messerschmidt vann de två sista seten med 11-9 och 11-7. En rejäl kalldusch för Fyrisfjädern.

Under tiden hade Fyrisfjäderns Simona Pilgaard också varit ute i en lång och spännande damsingel mot sin landsmaninna Frederikke Lund. Det var tydligt att se, att de två tjejerna känner varandra utantill från alla träningspassen i Danmark. I en ny tajt match över fem hårda set lyckas Aura även här att dra längsta strået. Frederikke tog hem matchen med siffrorna 11-9, 7-11, 11-5, 9-11, 11-8.

Från att ha varit i förarsätet var Fyrisfjädern nu plötsligt illa ute efter de tre singelförlusterna. Nu var det upp till Rasmus Espersen och Moa Sjöö i kvällens avgörande mixeddubbel mot danskarna Emil Hybel och Amalie Kudsk, om det skulle bli poäng. Fyrisfjädernparet fick en bra start med 11-6 i första set men Aura utjämnade till 1-1 efter setseger 11-8. Sedan var det stenhårt och nervigt värre i tredje set, där Fyrisfjädern med 13-11 tog hem setet. Nu skulle fjärde set ”bara” spelas hem. Men nej, det här skulle bli femsetsmatchernas kväll! Efter nervöst och slarvigt spel från Rasmus och Moa blev det 11-7 till Emil och Amalie och därefter var det så dags för ett sällan skådat drama i femte och avgörande set. Paren turades om att spela bländande, nervöst och galet och till sist hamnade setet i förlängning. Här lyckades ingen av paren att ta hem segern, förrän det bara återstod en enda poäng. Rasmus och Moa lyckades avvärja matchbollen i underläge 13-14 och vid 14-14 upphör de vanliga förlängningsreglerna, att man måste vinna med två poängs marginal. Och helt fantastiskt lyckades Rasmus och Moa att då ta hem den sista poängen i mixeddubbeln till 15-14. Därmed 3-3 i lagmatchen och ett avgörande i Golden Set.

Efter att coacherna hade valt bort fyra kategorier, återstod herrsingeln som den avgörande matchen. Nu skulle hela matchen avgöras i ett enda Golden Set. Setet blev en repris på Herrsingel 1 mellan Auras Felix Burestedt och Fyrisfjäderns Victor Kauffmann. Det visade sig nu, att Victor hade gjort sin läxa efter förlusten tidigare på kvällen. Med stort mod och stort fokus lyckades han att dels ignorera hemmapubliken, dels att sätta ett hårt och konstant tryck på sin motståndare. Victor lyckades att snabbt gå upp i en ointaglig ledning, som han höll hela vägen in till setseger 11-4.

Efter en otrolig dramatik och underhållning vann Fyrisfjädern därmed 4-3 och tog två poäng med sig hem. Vi ligger fortfarande etta i tabellen men nu en poäng före Aura.

Den 12 december väntar bortamatchen mot Trollhättan den 12 december, en repris på förra säsongens SM-final. Sedan hälsar vi er alla välkomna till sista matchen för året, när Fyrisfjädern spelar hemma tisdagen den 19 december mot Spårvägen.

Kim Knudsen

Sportchef