Rapport från elittävlingen Uppsala Svenskt Grand Prix den 15-17 december 2023

I helgen var det dags för den tredje svenska elittävlingen för säsongen. Fyrisfjädern arrangerade Uppsala SGP, deltävling 3 i den svenska Grand Prix-serien. Med ett rekordhögt deltagarantal på 143 spelare var merparten av den svenska badmintoneliten på plats och för Fyrisfjädern Badmintonklubbs del blev det återigen en mycket lyckad tävling. Det blev starka finalvinster i dam- och herrsingelkategorierna, fina andraplatser i mixed- och herrdubbel samt tredjeplatser i mixed- och herrdubbel samt damsingel. I damdubbel blev det tyvärr inget spel för våra storfavoriter Moa Sjöö Gozzi och Tilda Sjöö. Med anledning av en överansträngning i ena foten valde Moa efter inrådan från förbundets fysioterapeut att lämna återbud och därmed skona foten. 

I damsingel gick Fyrisfjäderns andraseedade Cecilia Wang utan några större problem till final, där hon skulle ta sig an starka indonesiskan Aurelia Salsabila från Umeå. Cecilia hade inför matchen sex raka förluster mot Aurelia, så på förhand var favoritskapet återigen indonesiskans. MEN, denna gång blev det formstarka Cecilias tur att ta hem segern. Cecilia vann ett hårt första set med siffrorna 21-18 men sedan tog Aurelia över taktpinnen och vann ganska enkelt andra setet med 21-10. I tredje set började Aurelia bäst men sedan började Cecilia få ordning på spelet igen. Efter stundtals mycket imponerande badmintonspel tog Cecilia greppet om matchen och en allt klarare ledning. En ledning som blev allt för stor för indonesiskan att ta ikapp och Cecilia fick äntligen sin revansch med segersiffrorna 21-11 i avgörande setet. Ett stort resultat för Cecilia, vilket lovar gott för hennes fortsatta utveckling. 

I herrsingel blev det en väntad final mellan tävlingens två indoneser – Fyrisfjäderns Andi Fadel Muhammad och Umeås Muh Azahbru Fasra. Utan några problem alls hade de båda spelat sig till final. Andi och Muh känner varandra utantill, så det stod mycket prestige på spel. Andi är inne i en riktigt stark period med många fina tävlingsresultat och i finalen tog han också kommandot direkt. Det blev en väldigt underhållande final med många rafflande dueller, hoppsmash och undanläggningar i ett mycket högt tempo men Andi var hela tiden snäppet starkare än sin motståndare. På ett klokt och väldisponerat sätt med en tydlig anfallsstrategi tog Fyrisfjäderns starka herrsingel hem ännu en turneringsseger med siffrorna 21-17 21-17.

I damsingel lyckades Fyrisfjäderns Mariia Kholodna överraskande ta sig till semifinal, där det dock  som väntad blev stopp efter en klar förlust mot Aurelia Salsabila. Tredjeplatsen är dock ett mycket fint resultat och fall framåt för Mariia, som jobbar hårt och gör positiva framsteg.

Fyrisfjäderns Melker Zickerman Bexell stod för två riktigt bra prestationer. Det blev till två andraplatser, först i mixeddubbel där han i par med Täbys Clara Nistad fick ge sig i en hård finalmatch med siffrorna 21-16 21-18 mot toppseedade Jakob Ekman, Västra Frölunda och Nathalie Wang, Komet och sedan i herrdubbel där han tillsammans med Henri Hurskainen, Sandviken, förlorade i tre set mot Joel Hansson, Västra Frölunda och Romeo Makboul, Spårvägen. Här blev siffrorna 13-21 21-19 21-18 i Joels och Romeos favör. En klart godkänd prestation av Melker, som verkligen visade upp spelhumör och kämpaglöd under helgens tävling.

I herrdubbel bildade herrsingelfinalisterna Andi Fadel Muhammad, Fyrisfjädern och Muh Azahbru Kasra, Umeå ett starkt och bollsäkert par. Det blev en godkänd tredjeplats efter förlust i semifinalen mot herrdubbelvinnarna Joel Hansson och Romeo Makboul med siffrorna 21-13 21-11.

Slutligen blev det även en tredjeplats i mixeddubbel för Fyrisfjäderns Johan Azelius och Romina Olyaee. I en mycket hård och tight semifinal var Fyrisfjädernparet mycket nära att besegra de senare vinnarna Jakob Ekman och Nathalie Wang. Segersiffrorna skrevs till 20-22 23-21 22-20 i vinnarparets favör men det var verkligen de små marginalerna och tyvärr enkla misstag vid fel tidpunkt, som avgjorde matchen. 

Kim Knudsen

Verksamhetschef /Sportchef

CEO/Sport manager